NOVI PODACI

Musa: U FBiH pod nadzorom 33.000 osoba, 95 pozitivnih

Utvrđeno 35 slučajeva koji se povezuju za klaster "Igman"

Sanjin Musa. Avaz

Piše: Avaz.ba

28.3.2020

U posljednja 24 sata na području FBiH testirano je 147 uzoraka, od kojih je Covid-19 potvrđen kod 21 osobe, rekao je Sanjin Musa, član Federalnog štaba civilne zaštite i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

- Što se tiče novih potvrđenih slučajeva 9 je u Tuzlanskom kantonu, 6 u Zapadnohercegovačkom kantonu, tri u Kantonu Sarajevo, dva u Unsko-sanskom i jedan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Do sada je FBiH testirano 737 osoba, Covid-19 je potvrđen kod 95 pacijenata - rekao je Musa. 

Najviše slučajeva je registrirano u HNK - 33, ZHK - 17, u KS - 13, u TK - 9, ZDK - 8, USK - 8, BPK - 5, PK - 1 i SBK - 1. 

Pet je potvrđenih smrtnih slučajeva, od čega su dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji slučaj pacijenta iz Gruda.

- U posljednja 24 sata novo grupiranje je utvrđeno na području TK, riječ je o slučaju u zdravstvenoj ustanovi. Osim toga imamo i dva uvezena slučaja, jedan je u TK, jedan u ZHK. Nove slučajeve detektiramo u USK, a koji nisu dio dosadašnjih grupiranja, svi ostali su dio postojećih grupiranja - istakao je Musa.  


Kada je riječ o dosadašnjim slučajevima, utvrđeno je da je kod 2 posto bilo riječ o asimptomatskoj infekciji, dok su blagi slučajevi činili 81 posto, a umjereno teški 9 posto i teška klinička slika bila je kod osam pacijenata.

Odgovarajući na pitanje zašto se testiraju "visoki funkcioneri" poput uposlenika Ministarstva zdravstva FBiH iako niko od njih nije imao simptome, Musa je rekao kako je osnovni cilj testiranja da se utvrdi izvor infekcije te da postoje kriteriji. 

- Ono što je važno je da ljudi koji su zaslužni za što snažniji odgovor na epidemiju Covida-19 budu u stroju, te je to jedan od razloga zašto se testiraju - pojasnio je Musa. 


Odgovarajući na pitanje "Avaza" koliko je osoba u FBiH pod nadzorom te da li je klaster "Igman" pod kontrolom, Musa je rekao da je pod nadzorom više od 33.000 osoba.

- Mi smo do sada utvrdili 35 slučajeva koji se povezuju za klaster "Igman", između ostalog utvrdili smo tri generacije kontakata i intenzivno se radi na njihovom daljem pronalaženju i suzbijanju ovog klastera - odgovorio je Musa. 

Istakao je kako se svi slučajevi prate, te da FBiH očekuju dalji porast slučajeva zaraze. 

- Nažalost, slučajevi u Bihaću, tri-četiri klastera koja su bila pod kontrolom, sada imamo slučajeve koji se ne mogu povezati ni sa jednim od postojećih klastera, tako da u tom primjeru govorimo i o prisutnoj lokalnoj transmisiji - rekao je Musa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.