AKTUELNO

Mahmuzić: Nema mjesta panici, svima koji su ugroženi bit će odgođena otplata kredita

Ključna je solidarnost, kaže Mahmuzić

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

29.3.2020

Banke mogu stići na vrijeme obraditi sve slučajeve na koje će se primjenjivati moratorij na otplatu kredita u naredna tri mjeseca, kazao je za „Avaz“ direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.  

- Oni će maksimalno pojednostaviti proceduru procjene ugroženosti neke kompanije ili neke osobe. Moram naglasiti da je jedino Srbija donijela apsolutni i bezuvjetni moratorij na otplatu kredita, niko više nije to uradio. Ovo je jedino racionalno što mi možemo donijeti – poručio je Mahmuzić.

Dodao je da je potrebno pomoći onim ljudima koji su pogođeni posljedicama pandemije koronavirusa.

- Ne vidimo svrhu da oni koji nisu pogođeni ne vraćaju svoje kredite. To je ključno i to je neka solidarnost – pojasnio je Mahmuzić.

Na naše pitanje o prijedlogu Udruženja poslodavaca FBiH da se moratorij na otplatu kredita primjenjuje na sve barem jedan mjesec, da bi u nastavku banke vršile procjenu ugroženosti svojih klijenata, Mahmuzić odgovara da nije vidio zvanični prijedlog.

Usvojen moratorij na plaćanje kredita. Arhiv

- Ne mogu govoriti napamet. Ali, moramo razmatrati i efekte koje to može imati na sistem. Centralna banka u BiH nema klasične ovlasti, dakle čuvanje sistema je na entitetskim agencijama za bankarstvo. Ako nešto krene naopako, mi nemamo neke zaštitne mehanizme, ne možemo štampati novac kao što to može uraditi Srbija – istakao je Mahmuzić.  

Dodao je da se mora sačuvati stabilnost finansijskog sistema kako bi mogli računati na oporavak privrede nakon pandemije koronavirusa.

- Nisam političar, ne mogu se baviti populizmom i ne mogu razmišljati o tome da li će odluke koje donosimo imati efekt da će me ljudi voljeti ili neće. Moram razmišljati odgovorno o sistemu i kako da ga očuvamo. Oni koji su ostali bez posla, kojima su smanjena primanja, kompanije koje ne rade ili kojima su smanjeni prihodi dobit će ove olakšice – naglasio je Mahmuzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.