PANDEMIJA Apel nadležnima da intenziviraju sve aspekte borbe protiv zaraze

Sindikat doktora: Testiranje u BiH sporo i nedovoljno

Nemamo adekvatnu zaštitnu opremu ili barem većina nas je nema, navode iz Sindikata

Avaz.ba / Fena
29.03.2020 10:34

Prisiljeni smo da se sami organiziramo kao sindikat

Foto: Ilustracija

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine ističe da je u aktuelnoj epidemiji koronavirusa u BiH testiranje na virus sporo i nedovoljno.

Sindikat ponovno apelira na nadležne da intenziviraju sve aspekte borbe protiv epidemije koja prijeti da potpuno i trajno poremeti zdravstveni sistem Federacije i države BiH, saopćeno je iz tog sindikata uz napomenu da doktori ovaj apel upućuju povodom pandemije Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, s kojom se cijeli svijet bori već treći mjesec.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ponovo apelira na nadležne da intenziviraju sve aspekte borbe protiv epidemije koja prijeti da "potpuno i trajno poremeti zdravstveni sistem Federacije BiH i države BiH".

- Ovo do sada nije dovoljno i mi doktori smo svakodnevno svjedoci tome. Nemamo adekvatnu zaštitnu opremu ili barem većina nas je nema. Istureni smo u borbi protiv zaraze bez osnovnih sredstava zaštite, dok država presporo i djelomično reagira. Prisiljeni smo da se sami organiziramo kao sindikat i nabavljamo svojim kanalima neophodnu zaštitnu opremu. Sve to tri sedmice nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju i dvije sedmice od kada je FBiH proglasila vanredne mjere - navode iz Sindikata.

  • Pandemija se može pobijediti testiranjem osoba
    Pandemija se može pobijediti testiranjem osoba Foto: Ilustracija

Ističu, također, da se ova pandemija, kao svaka dosadašnja i buduća, može pobijediti na samo jedan način: testiranjem osoba, potom izolacijom pozitivnih osoba i ograničavanjem broja zaraženih do potpunog prestanka pandemije.

Komentari

NA VRH