SAOPĆENJA

Sindikat osnovnog obrazovanja KS: Učenici ne bi trebali polagati eksternu maturu

Predlažu da se upis djece u prvi razred osnovne škole vrši telefonskim ili elektronskim putem

U takvim situacijama, kako navodi Kantonalni odbor Sarajevo, određuje se ekvivalent bodova za maturu. Ilustracija

Avaz.ba

29.3.2020

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, smatraju da učenici 9. razreda u školskoj 2019/2020. godini ne trebaju polagati eksternu maturu, jer bi zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom ona prouzrokovala ogroman stres učenicima, ali i nastavnicima i roditeljima učenika.


Ekvivalent bodova

- Neophodno je da ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donese Pravilnik o dopunama Pravilnika o polaganju eksterne mature tako što će član 3. važećeg Pravilnika dopuniti sa dva nova stava koji će glasiti da učenik s područja Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, u izuzetnim okolnostima (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti, ratnog stanja i drugim izuzetnim situacijama) ne pristupa polaganju mature - poručuju iz Sindikata.

U takvim situacijama, kako navodi Kantonalni odbor Sarajevo, određuje se ekvivalent bodova za maturu, koji osnovna škola upisuje u obrazac predviđen Pravilnikom o polaganju eksterne mature, na osnovu zaključnih ocjena za taj predmet na sljedeći način:


Ne izlagati djecu dodatnom stresu. Ilustracija

- Za predmete: Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost, Matematika, prvi strani jezik. Zbir zaključnih ocjena u šestom, sedmom, osmom i devetom razredu se dijeli sa brojem 2 - pojasnili su.

Također, upućen je zahtjev za osiguravanje uvjeta za upis djece u 1. razred osnovne škole na području Kantona Sarajevo.

- U narednom periodu od oko mjesec dana potrebno je osigurati uvjete za upis djece u 1. razred osnovne škole. Ovaj proces je neophodno završiti u aprilu 2020. kako bi se na vrijeme mogle iskazati eventualne potrebe za nastavnicima razredne nastave, te na osnovu toga raspisati javne konkurse za prijem radnika ukoliko je to potrebno - naveli su iz Sindikata.


Međutim, imajući u vidu novonastalu situaciju koja se odnosi na pandemiju širenja koronavirusa u Kantonu Sarajevu, činjenicu da je organizirana online nastava, zatim smjernice, odnosno naredbe Federalnog štaba/stožera civilne zaštite gdje se preporučuje izbjegavanje bilo kakvog kontakta s ljudima, nema sumnje, kako kažu, da će trenutna situacija znatno otežati pa čak i pojedinim roditeljima onemogućiti da upišu dijete u školu.


Dostaviti dokumentaciju

- S ciljem prevazilaženja ovog problema te prateći prakse drugih zemalja u okruženju po ovom pitanju, a imajući u vidu resurse s kojima svaka osnovna škola raspolaže, predlažemo da se upis djece u prvi razred osnovne škole vrši telefonskim ili elektronskim putem. Na ovaj način roditelji bi na jedan od navedenih načina samo prijavili svoje dijete za upis, a svu potrebnu dokumentaciju po ovom pitanju bi bili obavezni dostaviti u roku od 15. dana od dana stavljanja van snage odluke Vlade FBiH o proglašenju prirodne i druge nesreće u Federaciji BiH - poručuju iz Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.