SARAJEVO Član Predsjedništva BiH

Komšić: Bježati od politikantstva, lično sam fokusiran jedino na to kako pomoći građanima i državi

Što se tiče Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da smo mi otvoreni za sve konstruktivne prijedloge

Avaz.ba
29.03.2020 20:12

Komšić: Nalazimo se na prekretnici

Foto: Avaz

Prema mišljenju ljudi iz zdravstvene struke, trenutno se nalazimo na prekretnici kada je u pitanju širenje ili suzbijanje koronavirusa. Stoga smatram da se ne smijemo i ne trebamo opuštati, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Moramo se držati jasnih preporuka koje su izdale nadležne zdravstvene institucije i krizni štabovi, kako se ne bi dogodilo da pandemija eskalira. Moj je utisak da smo se do sada kao društvo ponašali odgovorno, te tako trebamo i nastaviti, još opreznije i discipliniranije. Što manje budemo imali zaraženih, prije ćemo se moći vratiti redovnim aktivnostima - kazao je Komšić za Fenu.

Mišljenja je da su institucije države primjerno i pravovremeno reagirale na pojavu pandemije.

- Jeste da je već postalo izlizano pozivati se na komplikovan institucionalni okvir i govoriti, kakvi smo dobri smo, no i to je dijelom naša realnost. Vjerujem da će mjere koje su poduzete u borbi protiv pandemije dati svoje rezultate. One su možda mogle biti i bolje, ali barem što se tiče Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da smo mi otvoreni za sve konstruktivne prijedloge koji su u interesu cijelog društva i svih građana. Zdravstveni sektor i pored svojih poteškoća koje ima, pa ga zato treba i dodatno jačati, primjereno odgovara na aktuelne izazove - kazao je Komšić.

Ono što slijedi, naglasio je, jeste bitka za spas privrede u koju država mora intervenirati koliko god može, da bi se spasili svi zdravi privredni subjekti, naročito oni u privatnom sektoru. Podsjeća da je Klub zastupnika DF-a jučer predložio 16 mjera i prijedloga za pomoć privredi.

- Ti prijedlozi su dobri, otvoreni smo i za sve druge prijedloge koji će doprinijeti tome da ne pretrpimo velike štete u ekonomiji - smatra Komšić.

Naglasio je da, naravno, treba ostaviti po strani sva stranačka i druga prepucavanja. 

- Lično sam fokusiran jedino na to kako pomoći građanima i državi. Neću niti želim da se bavimo politikantstvom. Međutim, za one koji imaju negativan odnos prema državi Bosni i Hercegovini, ovo je opet prilika za lov u mutnom, pa ni u ovom vremenu pandemije ni za dlaku ne odstupaju od pokušaja diskreditacije države. 

Mnogo je tu subverzivnog djelovanja, posebno u dnevno-političkom jeziku, pa i u nekim potezima, ali sve dok to počinje i završava na riječima i političkom propagandnom jeziku, nema potrebe za reakcijama, jer one nisu u interesu građana. Treba biti opremljen strpljenjem i vjerom u ono šta imamo, a državu imamo, nije idealna ali je naša - kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komentari

NA VRH