REAKCIJE Predsjednica RS

Željka Cvijanović: Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka je atak na RS

Procjenjujem da će kompletna procedura trajati deset dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period

Avaz.ba
29.03.2020 21:26

Izetbegović i Cvijanović

Foto: Arhiv

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, izjavila je u intervjuu za RTRS televiziju predsjednica RS Željka Cvijanović

- Procjenjujem da će kompletna procedura trajati deset dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period. Povlačenje vitalnog interesa Bošnjaka na proglašenje vanredne situacije u RS-u direktan je atak na njenu privredu i to nema nikakve veze sa navodima da RS želi da naruši kretanje između dva entiteta. To je neozbiljna odluka i pristup situaciji u kojoj se našlo cjelokupno društvo. Na taj način doći će do odugovlačenja svih odluka neophodnih za pomoć privredi, olakšicama i plaćanjima - naglasila je Cvijanovićeva.  

- Parlament ne može da radi. Јučerašnji skup bio je skup visokog rizika. Tamo je dovoljno bilo da jedna osoba bude zaražena i ona može da napravi čitavu pometnju i da cijeli Parlament bude u izolaciji. Može da se desi da poslanici nakon zasijedanja odu u svoje opštine nakon toga i da nastane opet dodatni problem. Nisu ovo uslovi ni za kakvo sazivanje sjednica, velikih sastanaka iskupova. Nije vrijeme za Narodnu skupštinu - poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da je svaki minut važan, pogotovo zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sektoru u cjelini, kao i privredncima.

- Svaki naš radnik u privredi je zabrinut da li će zadržati svoje radno mjesto. Zar nije normalno da sad i bez ikakvih političkih tema i politikanstava nađemo modalitet, a našli smo ga – vanredno stanje da možemo da intervenišemo i donosimo određene odluke - rekla je Željka Cvijanović u intervjuu za našu televiziju.

Vlada je, ponovila je Cvijanovićeva, na sebe preuzela određena davanja, doprinose i plate za radnike, a mnoge zemlje u svijetu suočavaju se sa istim problemom.

- Neke evropske zemlje kažu da je njihovo zdravstvo u kolapsu ili u pretkolapsnom stanju. Svi traže medicinsku opremu, a stanje na tržištu mijenja se iz časa u čas. Ovo je zajedničko zlo i situacija se ne tiče samo RS -aveć cijeli svijet preduzima iste mjere - naglasila je Cvijanović.

Komentari

NA VRH