VANREDNO ZASJEDANJE

Uprkos pandemiji: Klub zastupnika HDZ BiH - HNS traži održavanje sjednice Parlamenta FBiH

U saopćenju se navodi da parlamenti susjednih zemalja održavaju sjednice

Sala Doma mladih u kojoj bi trebala biti održana vanredna sjednica Parlamenta FBiH. Avaz

Fena

30.3.2020

Klub zastupnika HDZ BiH - HNS Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH insistira na radu tog zakonodavnog tijela i traži održavanje vanredne sjednice u utorak, 31. marta, kako je i najavljeno, uprkos širenju koronavirusa.

- Na toj sjednici trebala bi se usvojiti Odluka o izmjeni Poslovnika Zastupničkog doma koja će omogućiti rad ovog doma Parlamenta FBiH uz korištenje savremenih tehnologija, čime bi se zadržala primjena demokratskih standarda i vladavine prava u vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH - navodi se u priopćenju.


Klub zastupnika HDZ BiH - HNS navodi kako bi se na taj način omogućilo obavljanje funkcija federalne vlasti te upozorava kako su "pojedini politički predstavnici u izvršnoj vlasti Federacije BiH već iskazali želju za propisivanjem kaznenih odredbi i odredbi o lišenju slobode putem uredbe sa zakonskom snagom te propisuju pojedine norme koje su već propisane Kaznenim zakonom Federacije BiH, narušavajući načela ustavnosti i zakonitosti".

U saopćenju se dalje navodi kako parlamenti susjednih zemalja održavaju sjednice te donose akte iz svoje nadležnosti te na prijedlog izvršne vlasti donose pakete mjera i pomoći privredi.


Stoga, dodaje se, ne postoji ni jedan razlog da Parlament Federacije BiH ne nastavi s radom te da donosi zakonske propise koji će narodima i građanima BiH barem djelomično olakšati teške zdravstvene i privredne trenutke.

Zastupnicima treba biti osiguran rad, uz pridržavanje svih propisanih uvjeta zaštite u skladu s aktima Štaba civilne zaštite FBiH, a usvajanjem izmjena Poslovnika bila bi spriječena improvizacija u zakonodavstvu Federacije BiH kao i želje pojedinaca i skupina koji bi suspendirali Ustav na 30 dana ili duže - stoji na kraju saopćenja za javnost Kluba zastupnika HDZ-a BiH-HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.