PANDEMIJA

Prvi slučaj koronavirusa u Gračanici: Zaraženi radnik već smješten u tuzlansku kliniku

Radi se na identificiranju osoba koje su bile ili su mogle biti u kontaktu sa ovom osobom

Helić i Ustavdić- Šadić: Fabriku ne bi trebalo zatvarati. H. Čalić

Piše: H. Č. / Avaz.ba

30.3.2020

Među 11 novozaraženih koronavirusom na području Tuzlanskom kantona je i prva osoba iz Gračanice, rečeno je na vanrednoj sjednici Gradskog štaba civilne zaštite.

Ovu vijest saopćio je komandant Gradskog štaba Nusret Helić. Radi se o monteru jedne gračaničke kompanije, koji je već smješten u Kliniku za zarazne bolesti u Tuzli. Izolirana je i njegova porodica.

Dezinfekcija fabrike

Sada se, kako je na sjednici Štaba istakla doktorica Murisa Ustavdić-Šadić, radi na identificiranju osoba koje su bile ili su mogle biti u kontaktu sa zaraženim.

- Ubrzano radimo na montaži izolatorija, a to je Dvorana Luke u Gračanici. U tome nam pomažu i poduzetnici iz Gračanice. Već danas će uposlenici Veterinarske stanice uz nadzor sanitarnog inspektora izvršiti dezinfekciju fabrike i mislim da je ne bi trebalo zatvarati, jer većina radnika zbog prirode posla radi na terenu i nisu imali kontakt sa zaraženim - kazala je Ustavdić-Šadić. 


Zaštitna oprema

Helić je istakao da se moraju pooštriti mjere izolacije i naredio brzu dezinfekciju fabrike u kojoj je oboljeli radio te da medicinski radnici što prije utvrde kontakte. 

Dom zdravlja u Gračanici: Građani pozvani da se pridržavaju mjera. H. Čalić

Pozvao je Helić poduzetnike iz Gračanice da sačine kapacitete kojima raspolažu kada su u pitanju zaštitna oprema i materijal za izolatorij.

Također je pozvao građane da ne šire paniku, već da se pridržavaju propisanih mjera i naredbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.