PREPORUKA

Čerkić za "Avaz": Roditelji trebaju imati neke kreativne aktivnosti s djecom

Djeci se treba ograničiti upotreba tehnologije

Čerkić: Roditelji trebaju raditi vježbe razgibavanja s djecom. YouTube

Piše: M. S. S. / Avaz.ba

30.3.2020

Trenutna situacija izolacije zbog pandemije koronavirusa utječe na sve ljude, a ostanak u kući teško pada i onima najmlađima. Pitali smo Arminu Čerkić, porodično-sistemskog psihoterapeuta, kako da zabavimo djecu u izolaciji te im učinimo ove dane zanimljivijim. 

Čerkić je za "Avaz" rekla da postoje brojne aktivnosti kojima se dijete može zabaviti, a one zavise od uzrasta djeteta, toga da li ima braću ili sestre i da li će to biti individualna aktivnost ili će se i roditelji uključiti.

- Jako je važno da roditelji, bilo da žive u stanu ili u kući, imaju određen broj fizičkih aktivnosti, koje će uključivati pokret s djecom. Mogu raditi vježbe razgibavanja, vježbe s balonima ili da se dodaju s loptom. To mora biti dio svakodnevne rutine, 15 minuta ne duže - poručuje Čerkić. 

Preporučuju se i društvene igre. Agencije

Tokom dana roditelji mogu i pogledati neki film ili seriju s djecom.

- Bitno je da ne puštaju djecu da sama gledaju film, već da to bude zajednička aktivnost - govori Čerkić. 

Vrlo važno unutar ovog procesa, jer su i djeca izolirana od svoje grupe vršnjaka, jeste da se roditelji uključe u razne vrste aktivnosti s djecom, na taj način će smanjiti osjećaj izolacije kod djece te će se time smanjiti i napetost koju djeca imaju.

- Roditelji trebaju imati neke kreativne aktivnosti s djecom. Bilo da naprave tablu pa da se igraju neke društvene igre ili čak i da igraju karti - ističe Čerkić.

Čerkić je naglasila da se djeci treba ograničiti upotreba tehnologije. Poručuje da je veoma važno da, ako roditelji ne rade vikendima, ti dani budu bez tehnologije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.