PRIVREDNIK IZ GRAČANICE

Faruk Širbegović za "Avaz": Otpuštanje radnika je neminovno i ekonomski nužno

Ako bi se neki radnici proglasili kao tehnološki višak ne znači da se firma njih odriče

Faruk Širbegović. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

30.3.2020

Privrednik iz Gračanice Faruk Širbegović, član Udruženja poslodavaca, predložio je Vladi FBiH set mjera kako bi se prevazišlo teško stanje uzrokovano koronavirusom. U razgovoru za „Avaz“ Širbegović ističe kako je riječ o hitnom paketu mjera čija je realizacija u interesu poslodavaca, radnika, ali i države. Na prvom mjestu, ističe on, je stabilizacija likvidnosti preduzeća, odnosno smanjivanje odliva novca iz preduzeća. Prijedlog mjera su podržali poslodavci koji su imali priliku da se upoznaju sa njima te profesori sa Ekonomskih fakulteta u Sarajevu i Tuzli.  

- U mjerama predlažem da poslodavci uplaćuju novac za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, ali da Vlada F BiH u tromjesečnom periodu preuzme refundaciju obaveza prema drugim fondovima. Jedna od predloženih mjera odnosu na uvođenje moratorija na otplatu obaveza prema bankama. Poduzetnicima je bitna sigurnost i stabilnost u ovom trenutku, da se mogu pouzdati u te mjere i da na bazi tih mjera donose određene odluke za dalje – kaže Širbegović.


Treži se i privremena obustava plaćanja tzv. parafiskalnih nameta na svim nivoima, te da se privremeno izuzme plaćanje poreza na dohodak radnika s ciljem da radnici imaju što veća primanja.

- Cilj je da se zaštiti standard radnika, da što manje radnika dobije otkaz, jer ovo je sada borba za firme i radna mjesta. Ako Vlada FBiH ne prihvati predložene mjere biće masovnije otpuštanje, a ako prihvati biće puno manje otpuštanje radnika. Otpuštanje radnika je sasvim izvjesno, a broj ovisi od mjera Vlade FBiH i ono se može ublažiti. Otpuštanje radnika je neminovno i ekonomski nužno – ističe on.

Međutim, otpuštanje radnika ne znači da firme u doglednoj budućnosti neće opet računati na njih.

- Ako bi se neki radnici proglasili kao tehnološki višak ne znači da se firma njih odriče, to je samo privremena mjera dok se ne vrati kapacitet proizvodnje u neku normalu. Većina firmi ima smanjenu proizvodnju i smanjenu potrebu za radnicima, ali dugoročno gledani svi poslodavci imaju interes da očuvaju brojno stanje radnika jer očekujemo da će se u dogledno vrijeme situacija normalizirati i da će nam svi ti radnici trebati – ističe on.

Na kraju navodu kako je u interesu Vlade FBiH da privreda preživi.

- To je i u interesu radnika jer gdje će radnici raditi ako firme propadnu. Na kraju krajeva u interesu je i poslodavaca da firme prežive i to da prežive sa što većim brojem uposlenika. Na neki način svi u ovoj situaciji moraju podnijeti dio tereta. Ne može to pasti na poslodavce jer mislim da ni jedan poslodavac neće biti spreman da se upušta u takav rizik, nije u redu da sav teret podnesu radnici, a da država šuti. Mjere nisam predložio radi lične promocije, poenta je u tome da su mjere u interesu svih pobrojanih strana – zaključuje Širbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.