KORONAVIRUS

Sedam novih slučajeva zaraze u Zenici povezano s Centrom za srce u Tuzli

Prošle sedmice iz izolatorija otpuštena tri pacijenta čiji je nalaz nakon liječenja bio negativan

Poduzeli potrebne epidemiološke mjere. D. Pašalić

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

30.3.2020

U Kliničkom centru u Sarajevu potvrđeno je sedam novih slučajeva infekcije koronavirusom u Zenici.

Kako su pojasnili iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), infekcija je potvrđena kod dva pacijenta koja su otpuštena iz Centra za srce u Tuzli te kod pet osoba koje su u rodbinskoj vezi s inficiranim pacijentom koji je prošle sedmice hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici Zenica. I ovaj je pacijent boravio u klinici u Tuzli.

- Pacijenti koji su pozitivni, a koji su u riziku s komorbiditetom, bit će smješteni na Odjel za infektivne bolesti KBZ-a, kao i osobe koje imaju razvijenu kliničku sliku. Drugi pozitivni pacijenti ostat će u samoizolaciji do smještanja u izolatorij KBZ-a - kažu iz Kriznog štaba. 

Ističu da je Dom zdravlja Zenica poduzeo potrebne epidemiološke mjere i locirao kontakte. Određene osobe su stavljene pod zdravstveni nadzor. 

- U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno 17 slučajeva infekcije virusom COVID-19, a prošle sedmice iz izolatorija su otpuštena tri pacijenta čiji je nalaz nakon kliničkog liječenja bio negativan - napominju iz Kriznog štaba.

Naglašavaju da je od iznimne važnosti da se građani tokom pandemije pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa sumnjivim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji te se u slučaju pojave simptoma jave nadležnoj epidemiološkoj službi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.