AVAZ ISTRAŽUJE

Predsjednik Udruženja hotelijera: Vlada FBiH mora pomoći, inače slijede masovna otpuštanja radnika

Svi su objekti zatvoreni, zabranjen im je rad, neka nam plate barem doprinose, a ostalo ćemo vidjeti. Pa hiljade je nameta i obaveza, od taksi do kredita, kaže Hadžić

Svi objekti zatvoreni. Avaz

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

30.3.2020

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, rekao je za "Dnevni avaz" da su uputili zahtjev Vladi FBiH da se pomogne ovoj branši, inače će zbog novonastale situacije doći do masovnog otpuštanja radnika.

On nam je pojasnio da će Vlada u što kraćem roku morati donijeti mjere da se poboljša situacija, jer su hoteli i restorani zatvoreni, a turistička sezone je, prema njemu, već propala.

- Mjere se moraju donijeti. Ukupno je 20.000 turističko-ugostiteljskih subjekata, što je oko 150.000 zaposlenih. Tu spadaju svi, od ćevabdžinica do hotela. Mi svi čekamo ovaj mjesec da prođe, a za dalje ne znamo šta će biti. Očekujemo da Vlada FBiH barem preuzme na sebe doprinose na lični dohodak. Veliki objekti sa 300 uposlenih ne mogu iznijeti novonastalu situaciju. Ako su mi sistem i država zabranili da radim, a nisu preuzeli obaveze, koji je smisao toga. Ovako će svi privrednici potonuti, a radnici ostati bez posla - kaže Hadžić.



Hadžić: Vlada mora predložiti mjere. Arhiv

On tvrdi da je turistička sezona za ovu godinu završena i to je već gotova stvar.

 - Sve su granice zatvorene, nema ništa. Daj Bože da za narednu sezonu nešto pripremimo. Turizam ćemo morati ponovo raditi od nule, drugačije ne može, jer je turizam luksuz - kaže Hadžić.

Naglasio je da od Vlade ne traže da preuzme sav teret na sebe, nego da barem minimalno riješi doprinose za radnike.

 - Svi su objekti zatvoreni, zabranjen im je rad, neka nam plate barem doprinose, a ostalo ćemo vidjeti. Pa hiljade je nameta i obaveza, od taksi do kredita - kaže on.

Na pitanje, ako Vlade ne pomogne, mogu li se očekivati masovna otpuštanja, Hadžić nam je rekao:

- Šta drugo da se onda uradi? Ne radimo, nemamo prihoda, šta da onda radimo. Drugog izlaza nema. Vjerujem da će Vlada naći neku mjeru da se sačuvaju i radna mjesta i poslodavci. Ako sve puste, šta onda. Nema povratka.


S druge strane, Alija Budnjo, član Udruženja, kazao nam je da je grupacija u KS dala rok Vladi FBiH da se pomogne, inače će svi morati otpustiti uposlene u Sarajevu i poslati ih na biro.

- Tužit ćemo i Vladu FBiH, jer su nam oni zabranili rad - kaže Budnjo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.