TELEFONSKI RAZGOVOR

Čović i Radman: Napore usmjeriti na spašavanje života građana

Nužno je da Bosna i Hercegovina ostane čvrsto usmjerena na svoj evropski put

Čović i Radman. Avaz

Fena

30.3.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović razgovarao je danas telefonom s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom.

Dužnosnici su razgovarali o borbi protiv pandemije koronavirusa, s posebnim osvrtom na stanje i kapacitete u zdravstvu i ekonomiji, naglašavajući kako se trenutni napori moraju usmjeriti na spašavanje života građana, istovremeno radeći na zaštiti ekonomske stabilnosti.

Također, zvaničnici su komentirali važnu inicijativu upućenu čelnicima Evropske unije (EU) o izuzimanju Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana iz odluke EU o zabrani izvoza medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa.


Istakli su da je nužno da, iako se Bosna i Hercegovina i brojne zemlje diljem EU i svijeta nalaze suočene sa zdravstvenim presedanom, Bosna i Hercegovina ostane čvrsto usmjerena na svoj evropski put, posebno u svjetlu hrvatskog predsjedavanja EU, za vrijeme kojega je dvjema zemljama kandidatima potvrđena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, što pokazuje da je EU i u ovim izazovnim vremenima posvećena proširenju.  

BiH mora, sporazumni su, predano raditi na ispunjenju svojih dugoročnih strateških ciljeva, od kojih je najznačajniji članstvo u EU.


Gordan Grlić-Radman. Avaz

Na tom putu, istakao je ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Grlić-Radman, Bosna i Hercegovina može se osloniti na saradnju s partnerima iz Republike Hrvatske, koji se već dugi niz godina aktivno zalažu za članstvo BiH u EU.

Čović je u svoje lično i u ime građana Bosne i Hercegovine, reafirmirajući pozitivne bilateralne odnose i saradnju u brojnim područjima, izrazio zahvalnost hrvatskim partnerima na ustrajnoj pomoći u vanrednoj zdravstvenoj situaciji, te u približavanju BiH članstvu u EU, čime se ispunjava strateško opredjeljenje za evropsku, savremenu i prosperitetnu BiH, saopćeno je iz PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.