REAKCIJE

Bevanda: Izmjene Zakona o PDV-u nemoguće bez analiza

Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu

Bevanda: Izmjene bi imale samo negativan efekt. Arhiv

Avaz.ba

30.3.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist. 


Bevanda: Reakcija na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u. Arhiv

- Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH, i to uz puni konsenzus - naglasio je Bevanda. 

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-a, imale samo negativan efekt. 


- Prema mojoj procjeni, ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih nivoa vlasti, a ne bi imalo ama baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikantstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja - zaključio je Bevanda u reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.