SARAJEVO

Košarac organizirao videokonferenciju s predstavnicima vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH

Nulti prioritet zdravlje radnika

Košarac u razgovoru s predstavnicima vodećih kompanija u BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Avaz.ba

30.3.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je danas videokonferenciju s predstavnicima vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH, s kojima je razgovarao o uvjetima i rezultatima poslovanja u novonastalim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa.  

Košarac je informirao sagovornike o mjerama koje resorno Ministarstvo aktivno preduzima radi ublažavanja negativnih efekata na domaću privredu. 

Upoznao je učesnike današnjeg sastanka s listom vitalnih proizvoda koji će imati olakšani promet između zemalja CEFTA-e zahvaljujući osnivanju tzv. zelenih prioritetnih traka. Košarac je napomenuo da će konačnu listu vitalnih proizvoda definirati Sekretarijat CEFTA-e, nakon što izvrši analizu predloženih listi vitalnih proizvoda, koje su dostavile sve zemlje članice CEFTA-e.

Podsjetio je sagovornike da je od Ureda za veterinarstvo BiH zatražio 24-satno prisustvo veterinarskih inspektora na definiranim graničnim prijelazima, te konstatirao da je BiH jedina od zemalja u regiji u kojoj ova mjera funkcionira. 

Podsjetio je i da je od Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH zatražio da omoguće nesmetan transport robe za koje je potrebna D-dozvola preko određenih graničnih prijelaza, kako bi se domaćim poljoprivrednicima osigurali uvjeti za predstojeću proljetnu sjetvu.

Ministar Košarac naglasio je da je od ključne važnosti da vanjskotrgovinski promet funkcionira u aktuelnim uslovima te poručio da sve institucije moraju učiniti maksimalne napore da, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu olakšavanju poslovanja domaćih privrednika u novonastalim okolnostima.

Izrazio je zahvalnost svojim sagovornicima na brizi za zaposlene i činjenici da vode računa o zaštiti njihovog zdravlja u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, ističući da je to nulti prioritet.

Košarac u razgovoru sa predstavnicima vodećih kompanija u BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Zajednička ocjena predstavnika vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH je da su zadovoljni naporima i angažmanom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u sadašnjim okolnostima. Oni su podržali inicijativu resornog ministra Košarca za organizacijom današnje videokonferencije, te istakli da je to jedan od primjera odgovornog odnosa institucija prema realnom sektoru.

Predstavnici vodećih kompanija u realnom sektoru u BiH informirali su ministra Košarca o uslovima u kojima njihove kompanije posluju i problemima sa kojima su suočeni usljed širenja koronavirusa. Naglasili su da se, u odnosu na početak epidemije, stanje danas normaliziralo, te zatražili da određene robe budu u povoljnom režimu transporta između zemalja CEFTA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.