COVID-19

U Kantonu Sarajevo otvoreno devet klastera, jedan od njih je sjednica Vlade FBiH od 16. marta

Testirano 205 osoba, 1.880 u samoizolaciji, 868 izašlo iz samoizolacije

Pilav: Sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom. Arhiv

Avaz.ba

30.3.2020

Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav rekla je na konferenciji za medije da je u ovom kantonu do sada testirano 205 osoba, da je u samoizolaciji 1.880 ljudi te da ih je 868 izašlo iz samoizolacije.

Istakla je da je u Kantonu Sarajevo trenutno otvoreno devet klastera i da se oni najvećim dijelom vežu uz događaj u Konjicu od 11. marta.

- Klaster koji sam ranije spominjala, a koji je vezan uz događaj koji je sredinom marta održan u KS, i taj klaster je vezan uz Konjic. Taj događaj je tematska sjednica Vlade FBiH koja je održana 16. marta u Sarajevu i sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom - kazala je Pilav.

Pilav: Sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom. Arhiv

Jedan od klastera je i privatna agencija u kojoj je radila žena koja je preminula prošle sedmice. Taj klaster je otvoren 24. marta i sve osobe koje se dovode u vezu s njim su pod nadzorom. 

- Cijela porodica preminule žene je u kućnoj izolaciji i svi članovi, izuzev kćerke, negativni su na koronavirus. Epidemiološka situacija je pod nadzorom. Studenti koji su u Studentskom domu Bjelave, njih 18, dobrog su stanja i bit će pod nadzorom 28 dana - kazala je Pilav.

Istakla je da je Krizni štab Kantona Sarajevo nakon sjednice Vlade Federacije BiH donio naredbu da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" procijeni kapacitet radi suzbijanja koronavirusa i, ako je neophodno, angažira dodatne resurse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.