KORONAVIRUS S pres-konferencije Kriznog štaba Zapadnohercegovačkog kantona

Zaraženi u Posušju povezuju se s klasterom u Međugorju

Situacija se komplicira i smatramo da će to u narednom periodu biti još izraženije, kaže Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHK

M. Sm. / Avaz.ba
30.03.2020 15:13

S pressa: Situacija se komplicira

Foto: M. Smajkić

Tomislav Pejić, ministar zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona, gdje je trenutno 20 osoba zaraženo koronavirusom, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji da je stanje u tom kantonu ozbiljno, pogotovo zbog činjenice da nemaju utvrđene nulte pacijente. 

- Situacija se komplicira i smatramo da će to u narednom periodu biti još izraženije. Nultog pacijenta nismo detektirali, imamo neke sumnje, a kada je riječ o oboljelim osobama u Posušju, tu imamo poveznicu s Međugorjem - rekao je on.

Podsjetio je na činjenicu da je s područja ZHK jedna osoba preminula usljed posljedica koronavirusa te da je jedna ženska osoba starije dobi hospitalizirana na Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar i da je na respiratoru.

  • Saopćene najnovije informacije
    Saopćene najnovije informacije Foto: M. Smajkić

- Što se tiče ostalih oboljelih, oni su svi u kućnoj izolaciji, uz konsultacije ljekara su stabilno i za sada nisu za hospitalizaciju - naveo je on.

Ne pressu je rečeno da su na današnjoj sjednici razmatrane mogućnosti za iznalaženje smještaja za lakše i srednje teško oboljele od koronavirusa, odnosno, izolatorije. Premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zenko Ćosić kazao je da se građani pridržavaju donesenih mjera.

- Trajno pozivamo na izbjegavanje kontakata. Pred nama je Uskrs i poznato je da ljudi tradicionalno dolaze u posjetu svojim porodicama, ali je svima preporuka da ne dolaze - poručio je Ćosić.

Komentari

NA VRH