NOVE MJERE

Ljetne bašte morat će biti uklonjene, zabranjeno i svako grupisanje više od tri osobe

Osobe koje u BiH ulaze preko nekog od graničnih prijelaza bit će smještene u karantin u Đačkom domu

Jedna od naredbi odnosi se na vlasnike ugostiteljskih objekata. P. Mucović

Piše: P.M. / Avaz.ba

30.3.2020

Sve osobe koje imaju prebivalište na području Trebinja ili Republike Srpske, a u Bosnu i Hercegovine ulaze preko nekog od graničnih prijelaza, bit će smještene u karantin u Đačkom domu u bivšoj kasarni, rekao je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Prema Ćurićevim riječima, ova će osobe, umjesto u kućnoj izolaciji, boraviti 14 dana u Đačkom domu.

S obzirom na činjenicu da se granični prijelaz Ivanica nalazi na području Federacije BiH, a da tamošnji sanitarni inspektori i dalje izdaju rješenje o kućnoj izolaciji, Ćurić kaže da je od njih zatraženo da svim osobama s prebivalištem u Trebinju ili u ostalim mjestima Republike Srpske napišu rješenje o karantinu. 

Za karantin će biti korišten objekt Đačkog doma. P. Mucović

- Ukoliko to ne budu mogli da rade, inspektori Inspektorata Republike Srpske će pisati nova rješenja kojim će sva ta lica biti smještena u 14-dnevni karantin - istakao je Ćurić.

Dodao je da je donesena još jedna preventivna mjera zbog pandemije koronavirusa, a odnosi se na vlasnike ugostiteljskih objekata koji imaju ljetne bašte, a koje će, na osnovu ove mjere, morati biti uklonjene. U proteklim danima je primijećeno da se određeni broj osoba okuplja u grupama i borave u baštama. 


- Od danas je zabranjeno i svako grupisanje više od tri lica. Ukoliko se takvi slučajevi uoče, ta lica će biti sankcionisana. Primijetili smo da se ljudi i dalje okupljaju na igralištima, bazenu u Bregovima... To se više neće tolerisati. Pripadnici MUP-a i Komunalna policija pisat će prekršajne naloge, bez upozorenja - naglasio je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja kaže da je posebna preventivna mjera upućena prema proizvođačima hljeba i pekarskih proizvoda, koji su obavezni da te proizvode spremaju u pakete.

Na području Trebinja pod zdravstvenim nadzorom nalaze se 302 osobe, što je 31 manje u odnosu na dan ranije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.