PANDEMIJA

Predsjedništvo BiH od Vijeća ministara traži redovne izvještaje o mjerama protiv zaraze

Predsjedništvo BiH je takav zaključak usvojilo na proširenoj sjednici održanoj 16. marta

Džaferović: Sinhronizirane odluke. Avaz

Avaz.ba / Fena

30.3.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, uz konsultaciju sa članovima Predsjedništva Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem, zatražio je od Vijeća ministara BiH da redovno, najmanje na sedmičnoj bazi, počne dostavljati izvještaje o mjerama poduzetim u borbi protiv pandemije koronavirusa, informacije o potrebama za medicinskom opremom, kao i mjerama za ublažavanje posljedica po ekonomiju.



Predsjedništvo BiH: Jedna od inicijativa mogla bi se odnositi na formiranje fonda na nivou BiH. Arhiv

Predsjedništvo BiH je takav zaključak usvojilo na proširenoj sjednici održanoj 16. marta.

-Dok traje pandemija koronavirusa, članovi Predsjedništva će putem videolinka biti u stalnim konsultacijama kako bi se sinhronizovano donosile odluke iz nadležnosti Predsjedništva i prema drugim institucijama inicirale mjere koje su neophodne u ovakvoj situaciji - potvrdio je Džaferović.

Jedna od inicijativa mogla bi se odnositi na formiranje fonda na nivou BiH, čija bi se sredstva koristila za borbu protiv pandemije i ekonomske mjere za pomoć privredi i građanima. Početna sredstva fonda bi mogao biti dio budžeta institucija BiH, kojeg će Predsjedništvo rebalansom Nacrta budžeta izdvojiti za borbu protiv pandemije korona virusa, a fond bi se punio i iz drugih izvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.