PRENOSIMO

Fahrudin Radončić za N1: Ne želim licitirati sa brojem mrtvih, ali će brojke biti velike

Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija, kazao je Radončić

Avaz.ba

30.3.2020

Ministar sigurnosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. 

Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. 

- Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti - kazao je za N1 Fahrudin Radončić. 


Deblokirali smo ulaz roba

Naglasio je da je Koordinaciono tijelo uradilo strateški dio posla.

- Napravili smo popis kompletnog stanja, inventuru šta je potrebno od materijala, na nivou BiH. Napravili smo konferenciju sa svim ambasadorima, UNDP-jem i USAID-om. Dobili smo sistem traženja međunarodne pomoći koji je efikasan. Sada idemo u drugi plan, Koordinaciono tijelo je napravljeno tako da je kapacitirano za određene nepogode kao što su požari. Trenutno nema nijednog epidemiologa i ljekara i to nam govori da se mora restrukturirati - kazao je Radončić.

Kazao je da su kapaciteti Ministarstva sigurnosti BiH korišteni i da je dosta dobiveno na vremenu.

- Vidjet ćemo kako. Koristili smo puni kapacitete Ministarstva sigurnosti, zaista smo uspjeli da dobijemo faktor vrijeme za naše medicinske institucije. Deblokirali smo ulaz roba u BiH i Ministarstvo sigurnosti je radilo svoj posao. Koordinaciono tijelo treba sada da radi svoj posao - potcrtao je ministar sigurnosti BiH.


Pomoć tek treba stići

Upitan koliko je pomoći stiglo do sada u BiH, Radončić je rekao:

- Na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti. Situacija je takva da smo mi tražili pomoć i treba nam, ali, nažalost, vidite da su svi naši veliki prijatelji u sopstvenim problemima. Na nivou BiH do sada nije stiglo ništa od pomoći osim 100 kutija specijalnog lijeka za malariju koja je podijeljena na dva klinička centra. Pomoć tek treba da počne da stiže i mi otvaramo podračun za donacije koje će se dijeliti odlukama VMBiH i nijedan ministar neće imati dodira s tim gdje će koja ići.

Ministar Radončić je dodao da je situacija ozbiljna, te ponovio da je iskušenje sada na zdravstvenom sistemu.

- Vi se sjećate da sam prije 10 dana rekao da ćemo za 15-ak dana imati sudar sa pandemijom. Ne treba nikoga varati, situacija je ozbiljna, vidite šta se dešava u susjedstvu i drugim zemljama. Bit će dosta umrlih. Moramo čuvati živote na način da se držimo socijalne distance. Sada su strukture bezbjednosti uradile posao, na iskušenju će biti zdravstveni sistem i ja im želim sreću - kazao je Radončić.

Voditelj Zvonko Komšić je ministra Radončića pitao koliko se u BiH može očekivati mrtvih od pandemije koronavirusa. 

- Ne želim da licitiram sa brojem mrtvih, želim da kažem da Koordinaciono tijelo i Krizni štab FBiH pod hitno treba da preuzmu epidemiolozi, medicinski eksperti koji bi mogli odgovarati na ovu vrstu pitanja. Prošlo je vrijeme kada su u kriznim štabovima bili političari, sada je na redu medicinska struka - rekao je Radončić. 

Kompletan intervju pogledajte u videoprilogu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.