PANDEMIJA

Nedopustivo da se pacijenti oboljeli od koronavirusa u Konjicu daju u ruke specijalizanata hirurških grana

Problem je što osoblje koje je trenutno određeno da radi u izolatoriju nije dobar izbor i uvjeti pod kojima će raditi su katastrofalni

Konjic: Izolatorij treba, ali sa iskusnim ljekarima. Arhiv

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

30.3.2020

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su saopćili kako podržavaju odluku da u Konjicu s radom krene izolatorij za COVID pozitivne pacijente, jer, kako su naveli, to je nešto što Konjicu treba u borbi s epidemijom koronavirusa.  

Međutim, kako su naglasili, problem je što osoblje koje je trenutno određeno da radi u izolatoriju nije dobar izbor i uvjeti pod kojima će raditi su katastrofalni.


- Imenovana su tri najmlađa doktora Opće bolnice Konjic, specijalizanti hirurških grana koji bi se trebali brinuti za COVID pozitivne pacijente. Infekcija koronavirusom je dovela do ozbiljne epidemije koja je izazov za iskusne infektologe i epidemiologe, ona može dovesti do brzog narušavanja stanja oboljelih i nadzor tih pacijenata mora raditi iskusno osoblje, specijalisti. Ni u kojem slučaju procjena stanja takvih pacijenata se ne smije dati u ruke neiskusnih, mladih doktora. Trenutni plan je da svaki doktor odradi dežurstva od 24 sata svaki treći dan što nije izdrživo ni fizički ni psihički, a poznato je da sve preporuke kažu da se što više skrati kontakt s oboljelima. Obuku o zaštiti sebe u radu s takvim pacijentima nisu prošli i ne znaju kako se pravilno zaštititi - obznanili su iz Sindikata.

Bolnica u Konjicu. Arhiv

Također, naveli su da su se pismenim putem obratili direktorici Opće bolncie Konjic, ali da odgovor nisu dobili.

- Zbog dobrobiti svih pacijenata, ali i osoblja, osjećamo dužnost javnost upoznati s tom situacijom i od svih vas tražimo pomoć i reakcije kako bi na vrijeme spriječili neželjene posljedice takvog izbora, a građani Konjica dobili brigu kakvu zaslužuju. Ovakve odluke nadležnih daju dojam da trenutnu situaciju ne shvataju dovoljno ozbiljno. Specijalizanti ne smiju biti izbor za nadzor i liječenje COVID pozitivnih pacijenata. Ovakve odluke mogu samo dovesti do daljeg širenja koronavirusa, a za takav scenarij će neko morati preuzeti odgovornost-poručili su iz Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.