ALARMANTNO

Iz ZZO HNK upozorili: Značajan pad prihoda, ugroženo finansiranje zdravstvenih ustanova

Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi više od 10 posto u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec

Enorman pad prihoda počeo se osjećati u drugoj polovini marta. Arhiv

Avaz.ba / Fena

31.3.2020

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) upozorio je na veliki pad prihoda u martu, zbog čega u opasnost dolazi uredno finansiranje zdravstvenih ustanova u HNK.

- Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovini marta, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec. Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi više od 10 posto u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec - saopćeno je iz ZZO-a HNK.


ZZO HNK: Moramo obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose. Arhiv

Pozvali su obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike, jer neuplaćivanjem doprinosa, kako se navodi, svoje radnike ostavljaju bez zdravstvenog osiguranja, dovode u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zagarantirana Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

- Zavod je u obavezi provoditi pozitivne zakonske propise i, u skladu njima, obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose, što je njegova zakonska obveza - poručuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.