GOVORE ZA "AVAZ"

Adrijana Kuči iz Maribora: Okupljanja su zabranjena pa građani pred Parlamentom ostavljaju ceduljice s kritikama

Život u deželi se, kao i drugdje, preselio u domove

Kuči: Zabranjeni izleti. Facebook

Piše: S.K.

31.3.2020

Adrijana Kuči, spisateljica i novinarka s adresom u Mariboru, inače porijeklom iz Sarajeva, danas nam za portal "Avaz" kratko izvještava:

- Prema do sada dostupnim podacima, u Sloveniji je kod skoro 800 građana potvrđena zaraza koronavirusom, nešto više od 100 ih se nalazi u bolnici, a do sada je umrlo 11 osoba. 

Život u deželi se, kao i drugdje, preselio u domove. Slovenci relativno dobro poštuju propisane mjere samoizolacije tako da još nije došlo do pooštravanja u smislu policijskog sata ili potpunih zabrana izlazaka bilo kojoj starosnoj skupini. 

Nova, izrazito desničarska vlada, koju je Slovenija dobila u petak, 13. marta, nekako istovremeno kad je i epidemija proglašena, radi na novom zakonu za zaštitu samostalnih poduzetnika, malih preduzeća te ugroženih grupa ljudi, ali s obzirom na to da su sami sebi povećali plaće na samom početku mandata, nemaju simpatije naroda. Kako su okupljanja zabranjena, zanimljivo je da građani protestiraju na taj način da ostavljaju ceduljice pred zgradom Parlamenta.

Doktori imaju pune ruke posla. Agencije

Inače, trgovine nude sve što je potrebno, kao i apoteke. Ostale prodavnice ne rade. Na ulicama je, uprkos lijepom vremenu, vrlo malo ljudi otkako su, nakon subotnjih izleta na obalu i na Bled, u grupama zabranjena napuštanja matičnih općina - kazala nam je Kuči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.