RAZGOVOR

Načelnik Edin Hozan za "Avaz": U Jajcu još nema zaraženih, ali pripremamo se i radimo kao da ima

Hozan: Poduzeli smo sve potrebne mjere koje su naložili viši nivoi vlasti. Avaz

Piše: Avaz.ba

31.3.2020

U općini Jajce još nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Kazao je to za "Dnevni avaz" načelnik Edin Hozan, istaknuvši da rade i pripremaju se kao da ima. Prema njegovim riječima, nadležne institucije izdale su rješenja o izolaciji za skoro 250 osoba, a veliki broj ljudi uredno se pridržava propisanih mjera.

- Kao Općina, poduzeli smo sve potrebne mjere koje su naložili viši nivoi vlasti i, naravno, neke koje usvaja Općinski štab civilne zaštite, a sve s ciljem pojačavanja prevencije zaraze i zaštite stanovništva. Nabavili smo veću količinu dezinfekcionih sredstava, gdje smo, zajedno sa Službom civilne zaštite i Domom zdravlja, izvršili dezinfekciju svih javnih institucija, autobuske stanice, vatrogasne jedinice, ulaza svih zgrada... – rekao je Hozan.


Izvršena dezinfekcija javnih površina. Avaz

Komunalno preduzeće, prema njegovim riječima, zaduženo je da pojača čišćenje i pranje ulica. Osim toga, načelnik naglašava da su svim zaposlenicima Doma zdravlja, bolnice, komunalnih preduzeća i Općine podijelili zaštitne maske, rukavice, a nabavljena su i zaštitna odijela za potrebe onih koji budu u direktnom kontaktu s oboljelima.

- U gradskoj dvorani pripremljen je izolatorij sa 100 kreveta. Trenutno imamo jedan respirator u bolnici, a u fazi je nabavka šest respiratora za potrebe Kantona, od čega će Jajce dobiti jedan. I bolnica nabavlja još jedan pa bismo uskoro trebali imati tri respiratora. Domu zdravlja i bolnici Općina je uplatila po 40.000 maraka, a komunalnim preduzećima po 15.000 KM – rekao je jajački načelnik.

Osim toga, naglasio je da su ove godine povećali budžet za poticaj poljoprivredi. U tom smislu, naglašava načelnik, uputili su apel poljoprivrednim proizvođačima da povećaju proljetnu sjetvu uz obećanje da će Općina finansijski dodatno stimulirati proširivanje proizvodnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.