GOVORE ZA AVAZ

Ahmed Bosnić: Kao Šeherzada svojim prijateljima pripovijedam uspomene sa zanimljivih putovanja

Ističe da je upravo ovih dana zajedno s prijateljima dr. Enverom Imamovićem, Adijem Krdžalićem i Samijem Abadanom trebao otputovati na jednu zanimljivu novinarsko-znanstvenu ekspediciju na Pacifik

Bosnić: U izolaciji komunicira s prijateljima i sjeća se boljih dana. Privatni arhiv

Piše: S.K.

31.3.2020

Istraživač i publicist Ahmed Bosnić ističe da je navikao da ga u životu nista ne može iznenaditi, ali...

- Moram priznati da me je koronavirusne samo iznenadio već i u dobroj mjeri porazio - kaže. 

Ističe kako je upravo ovih dana zajedno sa prijateljima dr. Enverom Imamovićem, Adijem Krdžalićem i Samijem Abadanom trebao  da otputuje na jednu zanimljivu novinarsko-znanstvenu ekspediciju na Pacifik. 

- Cilj nam je bio istraživati običajne i kulturno-povjesne tradicije otoka Palau i Yak, koji se nalaze u sastavu mikronezijskog otočja. To bi bio nastavak pacifičke ekspedicije čiji smo jedan dio odradili prije dvije godine istržujuci na otoku Pohnpeu fantomske ruine megalitskog grada Nan Madol o kome arheološka znanost još uvijek ništa ne zna - kaže.

Bosnić ističe da su otoci Palau i Yak u svijetu su poznati po kamenim diskovima različitih veličina i vrijednosti koji još uvijek služe kao novčane jedinice sa kojima se na otocima trguje. Kamene monete i danas se mogu vidjeti gotovo na svakom koraku na ovim otocima –, na lokalnom aerodromu, ispred turističkih agencija, mjenjačnica i banaka, na poštanskim markama i umjetničkim slikama, u dvorištima bogatijih kuća, na posjedima lokalnih plantažera, ispred domorodačkih koliba, pored puteva, na plažama, čak i na morskom dnu ako dublje zaronite. Arheolozi ga posljednjih godina nalaze i u mnogim grobnicama iz najstarijih vremena što dokazuje njihovu ne samo zagonetnu, već i milenijsku tradiciju. Utvrđeno je da su najstariji kameni novčići stariji od 2000 godina!


Bosnić na jednoj od brojnih ekspedicija. Privatni arhiv

- Dakle, koronanas je spriječila da odletimo na Pacifik. Umjesto tog zanimljivog putovanja, ja već dvije sedmice sjedim u stanu. Skoro po cijeli dan, poput Šeherzade svojim brojnim i vjernim čitateljima, prijateljima na Facebooku i onima koji posjećuju moj website vebsajta www.bosnic.com , pripovjedam uspomene sa svojih zanimljivih putovanja, uvjeren da na taj način i njima i sebi pomažem da lakse prebrodimo ove duge korona dane - kaže Bosnić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.