TUZLA

U izolaciji 120 zaposlenika UKC-a Tuzla, nisu testirani svi iz "Medical Institut Bayera"

Rezultati posljednjih 116 testova otkrili još sedam pozitivnih osoba

UKC Tuzla. Avaz

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

31.3.2020

Na području Tuzlanskog kantona registrirano je 37 osoba koje su zaražene koronavirusom Covid-19. Rezultati posljednjih 116 testova otkrili su još sedam pozitivnih osoba, pet iz Tuzle, te po jednu iz Srebrenika i Lukavca.  

- Od ukupnog broja zaraženih, 13 ih je smješteno u izolatorij Klinike za zarazne bolesti, sedmero u Centar za srce, jedno u Brčko distrikt, dok su svi preostalih kod svojih kuća – kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Politike i političarenje u vezi sa pojavom koronavirusa u TK, prema njenim riječima, nema i svi pacijenti koji su smješteni u izolatorij UKC-a Tuzla, tretiraju se na isti način. Na naš upit je li Klinika za zarazne bolesti najsretnije rješenje za izolatorij ako se zna da lift ne radi decenijama, ona je odgovorila da su zaraženi trenutno smještaju u prizemlje te da lift u ovim okolnostima nije potreban.

- Teži oblici, ako ih bude, bit će premješteni na klinike gdje imamo respiratore – pojasnila je ministrica Čolić.


Medical Institut Bayer. Avaz

Ima informacija kako pacijenti u izolatoriju UKC-a Tuzla sami sebi spajaju boce s kisikom na respirator, da su skoro bez nadzora i da instalacije za kisik u Klinici za zarazne bolesti nisu u funkciji.

- Nad njima se vrši nadzor. Voljela bih znati koji je to pacijent s upalom pluća, a da nije pregledan, kako tvrdite, pa da ispitam taj slučaj detaljno – kaže ona.

U TK je testirano skoro 80 medicinskih radnika i 15 ih je pozitivno na Covid-19. U izolaciji se nalazi skoro 120 zaposlenika UKC-a Tuzla. No, svi zaposlenici "Medical Institut Bayera" nisu testirani, a na nalaze se čeka i više od dva dana, jer se najpreciznije što je moguće želi ustanoviti je li osoba zaražena ili ne.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.