SREBRENICA

Obilježena 17. godišnjica prve dženaze u Potočarima

Nikad nije bilo važnije da razgovaramo s cijelim svijetom, na različitim jezicima i na različite načine

Prisustvo javnosti ovog puta je bilo ograničeno. Fena

Avaz.ba

31.3.2020

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, obilježena je 17. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih žrtava genocida.

Zbog pandemije virusa COVID-19, prisustvo javnosti bilo je ovog puta ograničeno, ali su iz Memorijalnog centra naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje na put koji je ova institucija prešla od početka do danas.

- U 2003. godini obavljene su tri dženaze, a prva na današnji dan, prije 17 godina, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Na današnji dan, posebno želimo spomenuti udruženja koja su okupljala i okupljaju majke Srebrenice, koje su bile najglasnije u borbi da se žrtve genocida ukopaju u Potočarima, na ovom mjestu. Ne zaboravljamo sve one predstavnike međunarodne zajednice, od Bila Klintona (Bill Clinton), lorda Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) i Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), čiji su potezi i odluke bili ključni da danas imamo zaštićen status i da država Bosna i Hercegovina slovi kao osnivač ove institucije - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.


Memorijalni centar: Nikad nije bilo važnije da razgovaramo s cijelim svijetom. Fena

Naveli su i da su napravljeni konkretni koraci u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici i da će o rezultatima ovih aktivnosti javnost ubrzo biti upoznata. Značajan iskorak napravljen je i u međunarodnoj komunikaciji s institucijama, memorijalima i istraživačkim centrima kako bi se podigla svijest o genocidu i osigurala trajnost globalne solidarnosti sa žrtvama genocida.

- Na putu koji je pred nama, ne stojimo sami. Nikad nije bilo važnije da razgovaramo s cijelim svijetom, na različitim jezicima i na različite načine, da širimo istinu, jer će način kako se svijet bude odnosio prema genocidu u Srebrenici uvijek biti i ostati putokaz kako će se odnositi prema budućnosti zemlje u kojoj živimo - dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.


Zatvoren za posjete

Memorijalni centar Srebrenica, zbog pandemije virusa COVID-19, zatvoren je za posjete, ali to nije spriječilo zaposlenike ove institucije da posljednji mjesec rade na razvoju novih programa uključivanja obrazovnih ustanova u izučavanje genocida, da provode istraživačke aktivnosti i pokrenu online videoture obilaska Memorijalnog centra.

- Dužni smo nastaviti raditi zbog onih koji su ovdje ukopani, zbog onih za kojima još tragamo, zbog onih koji su odgovorni za genocid, ali i zbog naše djece i onih koji tek dolaze - saopćeno je iz Memorijalnog centra Potočari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.