REAKCIJE

Nakon isteka samoizolacije od 14 dana, pacijenti neće dobivati rješenja

S ciljem izricanja većih novčanih sankcija protiv svih prekršilaca će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom, koji će odrediti visinu novčane sankcije u rasponu od 100 do 2.000 KM

U Kantonu Sarajevo izdata rješenja za ukupno 578 osoba. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

31.3.2020

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u posljednje vrijeme dobiva veliki broj upita i telefonskih poziva osoba koje su u proteklom periodu, shodno rješenju sanitarnog inspketora bile u obavezi poštivati mjeru 14-to dnevne samoizolacije, precizirane rješenjem.

Zbog toga su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove saopćili da tim osobama neće izdavati potvrde ni uvjerenja o isteku predviđenog roka. 

- Kako je i poznato, poštivanje mjere samoizolacije svakodnevno prate poslicijski službenici, kojima se istovremeno prijavljuje i kršenje navedenih mjera.  Također, inspekcijskim organima svakodnevno se dostavlja i broj onih koji krše propisane mjere samoizolacije i taj broj odgovara podacima o broju prekršilaca koji svakodnevno saopćava Uprava policije KS, uz napomenu da njihovi podaci uključuju i kršenje rješenja federalnih inspektora, donesenih na graničnim prijelazima za osobe sa adresom na području KS - rekli su iz Uprave. 

S ciljem izricanja većih novčanih sankcija protiv svih prekršilaca će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom, koji će odrediti visinu novčane sankcije u rasponu od 100 do 2.000 KM, dok će najavljene pooštrene mjere, koje se odnose na prisilnu izolaciju, provoditi policijski službenici Uprave policije. 

U postupku provođenja mjera za sprečavnje širenja zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo kantonalni sanitarni inspektori su do sada donijeli 533 rješenja za samoizolaciju pojedincima ili porodicama (za ukupno 578 osoba), koji prema epidemiološkoj procjeni spadaju u potencijalno rizičnu kategoriju. Od navedenog broja 296 rješenja je van snage, jer je period od 14 dana inkubacije okončan, bez pojave simptoma bolesti.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.