SASTANCI

Čović: Snažnije koordinirati sve aktivnosti suzbijanja pandemije

Razgovaralo se o poduzetim mjerama i učinjenim koracima pri zaštiti zdravlja stanovnika i zdravstvenog sistema na svim kantonalnim područjima

Čović: Spriječiti širenje zaraze. Avaz

Avaz.ba

31.3.2020

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović održao je u utorak videosastanak s premijerima kantona izabranih u ime HDZ-a BiH i direktorima kantonalnih uprava civilne zaštite.

Razgovaralo se o poduzetim mjerama i učinjenim koracima pri zaštiti zdravlja stanovnika i zdravstvenog sistema na svim kantonalnim područjima. Komentirane su prepreke i poteškoće u radu uprava civilne zaštite, te kako ih otkloniti.

Istaknuta je potreba snažnijeg koordiniranja svih aktivnosti s ciljem kontroliranja ukupne zdravstveno epidemiološke situacije vezane uz pandemiju koronavirusa.

Također, razmijenjena su dosadašnja iskustva i stajališta, između kantona, vezana uz poduzete mjere suzbijanja pandemije.

Čović: Razumno i zajedničko djelovanje. Avaz

Naglašena je i potreba daljnjeg koordiniranja svih tijela koja donose mjere i naredbe , te njihova bolja saradnja i komunikacija, kako bi se osiguralo poštivanje svih važećih naredbi. Zvaničnici svakodnevno prate izvještaje s terena, vode koordinaciju i u stalnoj su komunikaciji sa komandantima štabova civilne zaštite jedinica lokalne samouprave, istaknuto je.

Komentirana je i nedavno donesena Odluka Vlade Federacije BiH o imenovanju novog saziva Kriznog štaba Federalne civilne uprave i pokušaja zloupotrebljavanja pozicija.

Učesnici sastanka razmotrili su prijedloge u vezi s provedbom daljnjih aktivnosti, kako bi se, u što većoj mjeri, spriječilo širenje zaraze.

- Dužnosnici su pozvali na razumno i zajedničko djelovanje u ovoj teškoj situaciji, kao i na rad za dobrobit svih naših stanovnika. Važnim je naglašeno poštivanje svih donesenih mjera, preporuka i odluka, nadležnih institucija i medicinske struke, kako bi se što prije oporavili od pandemije koronavirusa - navode iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.