GOVORE ZA AVAZ

Dragan Stevanović: Nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi

Direktor WHO-a za vanredne situacije na konferenciji za novinare upozorio građane

Stevanović: Građani moraju biti oprezni. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

31.3.2020

Nakon što su danas članovi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istaknuli da i dalje ne preporučuju ljudima da nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu, razgovarali smo s Draganom Stevanović, uglednim bh. doktorom, koji je za "Avaz" kazao da se u potpunosti slaže s tim stavovima. 

Ovo su jednokratne maske. Kada je skinete i ponovo stavite, ništa niste napravili. Kada ih koristite više puta, imaju suprotnost. Drugo, ako je ovo virus koji se ne zadržava u vazduhu, više možete prenijeti preko ruku i dodira. U principu, nema logike ako šetate sami i nosite masku, kao ni rukavice koje građani nose. Većina njih ih pere i suši, a ako ih jednom iskoristite, morate ih baciti. Nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja virusa - istakao je Stevanović.

Stručnjaci o nošenju maski. Ilustracija

Majk Rejn (Mike Ryan), direktor WHO-a za vanredne situacije, kazao je na konferenciji za novinare da nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. S mišljenjem svjetskih stručnjaka slažu se i bh. stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.