GOVORE ZA AVAZ Doktori Edo Selimić i Gorana Krstović

Pulmolozi o posljedicama koronavirusa: Onaj ko preboli ostat će doživotni invalid sa smanjenim kapacitetom pluća

U najtežoj fazi bolesti može doći do razvoja akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) i tada je neophodno pacijenta spojiti na respirator, kaže dr. Krstović

Z. Karić / Avaz.ba

Osnovno mjesto gdje se dešava infekt jesu pluća

Foto: Ilustracija


Koronavirus vrlo ružno utječe na pluća, kazao je za „Avaz“ pulmolog Edo Selimić.

- Osnovno mjesto gdje se dešava infekt jesu pluća, a onda idu stomak i ostali organi kako bolest napreduje. Znači, glavni proces upale dešava se u alveolama, to su zadnje loptice na kraju bronha gdje se mijenja zrak, kisik ili ugljendioksid. Te alveole napada koronavirus i razara ih pa pluća stradaju – rekao je dr. Selimić.

  • Selimić: Tkivo se raspada

    Selimić: Tkivo se raspada

    Foto: Avaz


Dodao je da nakon pobjede bolesti na plućima ostaju trajni ožiljci.

Ako ozdravite, ostat će ožiljci

- Sve zavisi hoćete li se kao teški, kritičan, pacijent izvući. Ako ozdravite, ostat će ožiljci na plućima, jer virus, kad uđe u ćeliju, razara je. Tkivo se raspada. Ti ožiljci ostaju na dijelu pluća u kojem se mijenjaju ugljendioksid i kisik te su posljedice nakon ozdravljenja smanjen kapacitet pluća, smanjena ventilacija i smanjena razmjena glasova. U konačnici, vi ste doživotni invalid sa smanjenim kapacitetom pluća – rekao je dr. Selimić.

S njim se slaže i pulmologinja Gorana Krstović. Ona dodaje da je koronavirus respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju pri govoru, kihanju i kašljanju te se kreće iz gornjih dišnih puteva, nosa, usta i grla, ka donjem respiratornom sistemu, tj. plućima.

Neophodno pacijenta spojiti na respirator

- Kao posljedicu imamo pneumoniju, upalu pluća, koja može dovesti do trajnih oštećenja pluća i utjecati na nečiju sposobnost disanja dugotrajno. U najtežoj fazi bolesti može doći do razvoja akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) i tada je neophodno pacijenta spojiti na respirator – rekla je dr. Krstović.

NA VRH

Podijeli članak na