RAZGOVOR

Turković za "Avaz": Gledajući finansijsku situaciju, BiH je u borbi protiv koronavirusa odreagirala odlično

Imali smo ministra sigurnosti Fahrudina Radončića na čelu tog tima u trenucima kada je bilo neophodno

Bisera Turković. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

31.3.2020

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u razgovoru za "Dnevni avaz" kazala je da Ministarstvo vanjskih poslova, ali i Krizni štab, rade s velikim zalaganjem kako bi pokušali na najbolji način odgovoriti na izazov zvani pandemija koronavirusa.

Posebno se osvrnula na status bh. državljana koji se nalaze u inozemstvu i koji su izrazili želju da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

- Gledajući našu finansijsku situaciju, smatram da je BiH, kada je u pitanju borba protiv pandemije koronavirusa, odreagirala odlično. Kada to uporedite sa svim zemljama poput Velike Britanije, Njemačke, Francuske, dakle te zemlje nam u mnogočemu služe kao uzor, mislim da smo fantastično odgovorili - kaže nam Turković.

Značaj mjera

Ističe da smo napravili nešto što je značajno, a radi se o mjerama koje su bile restriktivne, ali potrebne u ovom trenutku.

- Uspjeli smo maksimalno ograničiti kretanje ljudi, socijalni kontakti, slanje djece u škole... Te mjere urodile su plodom. Činjenica da ipak imamo, u poređenju s drugim zemljama, relativno mali broj kako zaraženih tako i smrtnih slučajeva upravo je rezultat tih mjera koje su odmah donesene - pojašnjava zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara.


Bisera Turković. Arhiv

Naglasila je da se mnogo učinilo na repatrijaciji građana u BiH.

- Krenuli smo s pojedinačnim slučajevima vrlo rano. Od slučaja iz SAD koji je išao u Brčko, pa djevojke iz Maroka koja je prebačena u Prag, pa kasnije Tursku i u BiH. Da ne govorim o grupi iz Italije. Oformljen je jedan tim u okviru ministarstva koji danonoćno radi na evakuaciji naših državljana i pomoći. Radimo tiho na repatrijaciji iz Njemačke. I u Turskoj je veći broj, njih 142 htjelo bi se vratiti - dodaje Turković.

Osvrnula se i na rad Koordinacionog tijela, za koje je rekla da je uradio mnogo posla na dobar način.

- Imali smo ministra sigurnosti Fahrudina Radončića na čelu tog tima u trenucima kada je bilo neophodno. On je bio pun energije i elana, njegovo poznavanje i političkih struktura i dobri odnosi sa svima pomogli su da se zaista stvari uvežu i da se odraze na najbolji mogući način. Smatram da su dosad učinjene više nego dobre stvari - potcrtava Turković.

Ozbiljan rad

Kako ističe, borbu treba nastaviti s ozbiljnim radom, kao i dosad.

- Kod nas je sve od prvog dana i pojave koronavirusa na teritoriji BiH funkcioniralo baš kao da smo prolazili kroz takve pandemije i ranije - dodaje.

Vrhunac pandemije u BiH, kako kaže, možemo očekivati tek u drugoj polovini maja.

- Mogu podijeliti ono što znam iz razgovora koje sam vodila sa stručnjacima i koji su bili u procesu pandemije prije nas i na osnovu kontakata s ljudima koji se bave tim poslom izvana, ali i BiH, očekuje se da bi tek za mjesec dana bio vrhunac pandemije u BiH. Dakle, tek u maju, odnosno drugoj polovini maja, možemo očekivati da se cijela situacija počne smirivati, a u junu bismo bili na kraju svih ovih nevoljnih događanja. Do tada nam preostaje da se držimo preporuka, jer je to najbolji način za liječenje i sprečavanje - zaključuje Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.