POZITIVNE PRIČE

Besplatno izrađuju vizire za ljekare u Trebinju

Vizire proizvode pomoću 3D štampača u želji da pomognu zdravstvu kojem je svaka vrsta pomoći tokom pandemije novog koronavirusa veoma dragocjena

Dosad uradili skoro 40 vezira. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

31.3.2020

Živko Žika Drapić i Dragan Lazović iz Trebinja počeli su proizvodnju vizira za zaštitne maske koje doniraju osoblju trebinjske bolnice i Doma zdravlja.

Vizire proizvode pomoću 3D štampača u želji da pomognu zdravstvu kojem je svaka vrsta pomoći tokom pandemije novog koronavirusa veoma dragocjena.

Proizvode ne prodaju, već ih isključivo doniraju, i to samo zdravstvenim radnicima, jer su njima najpotrebniji, kako bi na adekvatan način bili zaštićeni od potencijalnog širenja virusa.

Drapić kaže da su do sada uradili skoro 40 vizira, dok su ih oko 20 već uručili dijelu zdravstvenih radnika.

- Dobili smo dio neophodnog repromaterijala od Udruženja inovatora istočne Hercegovine. Imamo još oko dva kilograma plastike od koje ćemo napraviti još 40 vizira. Nadamo se da ćemo uskoro uspjeti da nabavimo još nekoliko kilograma da bi svi zdravstveni radnici dobili ovu zaštitnu masku - rekao je Drapić.


Pomažu ljekarima u radu. P. Mucović

Njegov kolega Dragan Lazović rekao je da je vizir modeliran u svijetu te da je u proteklim danima usavršen. Sada taj 3D model proizvode u Trebinju.

Koriste besplatan računarski program koji im je neophodan za 3D štampač, koji je, u njihovom slučaju, model za kućnu varijantu.

- Ipak, uspijevamo da napravimo vizire. Kada bismo imali još jedan 3D štampač i više repromaterijala, naše mogućnosti bi bile znatno veće - istakao je Lazović.

On kaže da očekuju da dobiju repromaterijal, jer su njihove zalihe pri kraju.

Grad Trebinje nastavio je sa predstavljanjem naših sugrađana koji su se samoinicijativno organizirali i počeli s proizvodnjom i doniranjem zaštitne opreme, čime su još jednom istakli svoju društvenu odgovornost.

Prethodno je na stranicama Grada predstavljen rad Udruženja „Sunce nam je zajedničko“, koje je do sada proizvelo i doniralo 1.500 maski od pamuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.