EKONOMIJA

Vidović: Neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH

Svaka centralna banka treba imati rezervi koliko je odštampala sredstava

Vidović: Neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2020

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović tvrdi da je neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine kako bi se lakše prevazišla kriza izazvana koronavirusom.

Nakon sjednice Štaba RS za vanredne situacije, ona je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci navela da Centralna banka BiH ne reagira kako bi pomogla u novonastaloj situaciji, za razliku od drugih zemalja.

- Ovog momenta Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona maraka iznad štampanih konvertibilnih maraka. Svaka centralna banka treba imati rezervi koliko je odštampala sredstava, a BiH ima 850 miliona više. I umjesto da Centralna banka BiH kupi obveznice od entiteta i ta sredstva upumpa u socijalni život, to se ne dešava. Bilo bi normalno da bar 80 posto sredstava bude upumpano, a 20 posto neka ostane – istakla je entitetska ministrica finansija.

Kritizirala je to što se ne prihvata smanjenje obavezne rezerve banaka.

- To nije štampanje para kako su neki navodili. Mi smo tražili da se smanji obavezna rezerva sa 10 na pet posto da se sredstva daju bankama, privredi, budžetima, i to nije prihvaćeno. Moramo se zaduživati, a nemamo gdje. Promet na berzama u zapadnoj Evropi je smanjen. Imamo određene naznake od Svjetske banke i MMF-a da će određena sredstva biti dostupna - rekla je Vidović.

Navela je da direktni porezi u RS rapidno opadaju, što se očekivalo, uslijed novonastale situacije.

- Prihodi za periodu januar-mart manji su za 40 miliona KM – rekla je Vidović i dodala da je prioritet da budžet nastavi da izmiruje svoje obaveze, ali i da se pomogne privredi, kako ne bi došlo do „gašenja“ preduzeća.


Vidović je rekla da će Vlada RS izmiriti martovske poreze. Ilustracija

Najavila je da će Vlada RS izmiriti martovske poreze i doprinose za privredne subjekte koji ne rade usljed krize izazvane koronavirusom te da će u aprilu za njih morati biti osigurane i plaće.

U aprilu se mogu očekivati i problemi u privredi, posebno u industriji. Određen broj fabrika koje rade za izvoz neće moći da izvoze i doći će u probleme. Očekujem da određen broj preduzeća koja uvoze sirovinu također bude u problemu – upozorila je Vidović.

Dodala je da će Vlada RS sve to sagledati i pobrinuti se da osigura sredstva kako bi pomogla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.