RAZGOVOR

Dr. Salih Mešić: Situacija u Konjicu je povoljna, zadatak svih nas je spriječiti pojavu novog klastera

Krenuli smo u ofanzivnije testiranje i istražujemo asimptomatske slučajeve

Dr. Mešić: Građani su jako primjerni. Arhiv

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

31.3.2020

Iako dr. Armina Lazarević, konjička epidemiologinja, iz kućne izolacije u kojoj se nalazi od 24. marta zbog bliskog kontakta s osobom zaraženom koronavirus i dalje radi, ipak je zbog situacije u tom gradu neophodan bio angažman epidemiologa na terenu. 

Bogato iskustvo

U tu službu i u borbu s koronavirusom na raspolaganje se stavio dr. Salih Mešić, Jablaničanin, epidemiolog u penziji, s bogatim iskustvom, koji je od petka na terenu.

U razgovoru za „Avaz“, dr. Mešić kaže da je epidemiološka situacija u Konjicu povoljna te da se, zapravo, krenulo u ofanzivnije testiranje. U proteklim danima dnevno je rađeno po deset testiranja, ali bilo je dana kada ni to nije bilo moguće. Do sada su testirane 133 osobe, među kojima je njih 27 pozitivno na koronavirus, dok su 63 osobe završile u samoizolaciji.

- Stigao je dovoljan broj testova i sada ćemo dnevno uzimati do 20 briseva, kako ne bismo narušili kapacitet laboratorija Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Naravno, ako situacija to bude zahtijevala, ići ćemo i prema drugim laboratorijima. Ali, u cijeloj priči je vrlo važno ponašanje građana, koji su do sada, zaista, u tome bili jako primjerni i moram priznati da se jako dobro prate sve preporuke struke, odnosno kriznih štabova - kaže nam dr. Mešić.

Dr. Salih Mešić. Arhiv

Građanima je, naglašava, bitno objasniti koliko su svojim ponašanjem važni u prekidu puta širenja zaraze, od poštivanja socijalnog rastojanja, izbjegavanja kontakata, nošenja maski, rukavica i slično.


Tranzitna općina

- Dakle, u narednih 15 dana veoma je bitno da se higijensko-epidemiološka situacija drži pod kontrolom i sad se, praktično, istražuju asimptomatski slučajevi, koji su vrlo važni i dr. Lazarević je, zaista, algoritam rješavanja epidemije postavila dobro. Zadatak svih nas, s obzirom na to da je Konjic tranzitna općina, jeste da nam se sada ne pojavi neki novi klaster – ističe dr. Mešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.