U PROTEKLA 24 SATA

Novi slučajevi u BiH: Još 17 zaraženih osoba u RS

Kako je saopćio Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, testirano je ukupno 157 uzoraka

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

1.4.2020

U Bosni i Hercegovini registrirano je još 17 slučajeva koronavirusa. Riječ je slučajevima koji su u protekla 24 sata registrirani na području Republike Srpske. 

Kako je saopćio Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, testirano je ukupno 157 uzoraka. 

- Od ovih 17 osoba, radi se o četiri osobe iz Bijeljine, dvije iz Kotor-Varoši, dvije iz Istočne Ilidže, dvije sa Pala i po jedna osoba iz Banje Luke, Milića, Zvornika, Šekovića, Mrkonjić-Grada, Teslića i Ribnika. Tako da s današnjim danom imamo 243 registrirane osobe koje su pozitivne na koronavirus - rekao je Šeranić.  

Šeranić o posljednjim testiranjima u RS. Avaz

Do sada je u RS testirano ukupno 1.806 osoba. Kada je riječ o strukturi 17 pozitivno testiranih u posljednja 24 sata, riječ je o 8 žena i 9 muškaraca. 

- Kada su u pitanju žene, tri osobe su srednje životne dobi, dvije su mlađe i tri starije životne dobi, a dva muškarca su srednje životne dobi, jedan je mlađe i šest je starije životne dobi - rekao je Šeranić. 

Naveo je da je osam osoba iz porodičnih klastera, šest je iz direktnog kontakta sa pozitivnom osobom i tri osobe su pacijenti koji su se liječili u jednoj od bolnica u FBiH. 

- U UKC-u trenutno je na odjelu 41 osoba sa srednje teškom, odnosno teškom kliničkom slikom, 6 osoba imamo na respiratoru, a 31 osoba se nalazi u Klinici za pulmologiju - istaknuo je Šeranić. 

Ukupan broj osoba na liječenju je 98 te jedna u Doboju. 

Stanje na granici

Pod zdravstvenim nadzorom je trenutno 11.918 osoba, dok je su nadzora izašle 8.334 osobe. 

- U posljednja 24 sata u Bosanskoj Gradišci je bilo 100 osoba koje su smještene i pregledane u okviru samog karantina. U Bosanskom Šamcu je bilo 19 osoba, u Bosanskom Brodu 59 osoba - rekao je Šeranić. 

U Rači je bilo osam osoba. 

13 oporavljenih

U Studentskom centru smješteno  je 85 osoba, dodao je Šeranić te naveo kako je pet osoba u Đačkom domu u Bijeljini. 

- Od jučer imamo još dvije osobe oporavljene od koronavirusa tako da ukupno u RS s današnjim danom imamo 13 osoba oporavljenih od koronavirusa - rekao je Šeranić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.