ZA AVAZ GOVORE

Redžo Mehić: Penzije će biti 6. aprila, ali kako će penzioneri podići svoja primanja?

Dovodi se u pitanje kako će penzioneri koji primaju penzije preko banaka, otići po svoja primanja

Mehić: Penzioneri se osjećaju kao u kavezu. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

1.4.2020

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, rekao je za "Avaz" da će penzija biti isplaćena 6. aprila, ali da se dovodi u pitanje kako će penzioneri koji primaju penziju preko banaka, otići po svoja primanja.

- Pitanje sam postavio direktoru Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i on mi je rekao da se oko toga ne treba da brinu penzioneri i da će biti sve uredu. Mi smo im ponudili neke mogućnosti. Penzioneri striji od 65 godina koji imaju bankovnu karticu, mogu dati svojim najbližima da preuzmu penziju, a druga varijanta za one koje nemaju karticu, je da napišu punomoć, uz ličnu kartu i broj telefona, te da neko njihov ode do banke. Međutim, ako banke ne pristanu, pozivamo ih da oni pronađu neko rješenje - istaknuo je Mehić.

Isplata penzija 6. aprila. Ilustracija

Republika Srpska odlučila je da stariji od 65 godina u određenim vremenskim intervalima mogu izaći iz svojih domova, ali Mehić smatra da bi to samo pogoršalo situaciju i narušilo sve do sada provedene mjere.

- Penzioneri se osjećaju kao u kavezu. Prvi ja se tako osjećam, jer dodatni pritisak stvara kada znate da vam je nešto zabranjeno. Pedagozi i psiholozi misle da ovu populaciju treba relaksirati, ali zdravstvena struka tako ne misli. Populaciji starijih od 65 godina često veoma teško pada mirovanje, pogotovo ko je dobrog zdravstvenog stanja - kazao je Mehić za „Avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.