NOVA MJERA

U Banjoj Luci u petak ujutro opća zabrana kretanja za mlađe od 65 godina

Od 7 do 11 sati ograničeno je kretanje za sve druge osobe

Igor Radojičić. Avaz

Fena

1.4.2020

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je danas odlučeno da u petak od 7 do 11 sati bude uvedena opća zabrana kretanja za mlađe od 65 godina.

- Nakon jučerašnjih gužvi, te najave da bi u petek trebalo da krene isplata penzija, odlučili smo da u petak ujutro od 07.00 do 11.00 ograničimo kretanje za sve druge osobe, osim starijih od 65 godina, kako bi im se omogućilo da obave svoje poslove, zbog čega su i dobili pravo na kretanje dva dana sedmično - rekao je Radojičić. 

Istakao je da će u petak u ovom periodu na području grada moći da se kreću osobe mlađe od 65 godinasamo one koje moraju ići na posao ili da obave neodložene ljekarske preglede.

- Zatvaraju se neka od izletišta, Banj brdo, Park 'Mladen Stojanović', prostori obale Vrbasa, teretane na otvorenom, kako bi se za vikend, kada je najavljeno lijepo vrijeme, onemogućilo okupljanje, jer dosadašnje mjere upozoravanja nisu shvaćene ozbiljno - istakao je Radojičić, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Banja Luka. Avaz

Ove restriktivne mjere su, kaže, bile neophodne.

- S obzirom da su dvije preminule osobe iz Banje Luke, da raste broj oboljelih i da imamo veliki broj ljudi pod nadzorom i kućnoj izolaciji, odlučili smo da sve restrektivne mjere ostaju na snazi do 5. aprila – rekao je on.

To znači da neće biti dozvoljen rad trgovina elektro i vodometarijalom te keramikom, a tržnica će radit po novim uslovima.

- Jučer nam je bio najteži dan, jer su iz Banje Luke dvije, od ukupno četiri preminule osobe u RS. Iako broj registrovanih pozitivnih na virus korona u Banjoj Luci nije bitno promijenjen, i jutros iznosi 157 za taj grad, podaci koji govore o preminulim te veliki broj onih s težom kliničkim slikom na respiratorima ili intenzivnoj njezi, ne daju nam razlog da preduzimamo bilo kakve mjere liberalizacije, odnosno da odstupamo od do sada donesenih mjera – rekao je Radojičić.

U gradskom karatinu na Rakovačkim barama trenutno su četiri osobe, koje su prekršile pravila kućne izolacije, a radi se o vozačima u međunarodnom transportu i potrebno je, kazao je, da se njihova sitiuacija drugačije razriješi.

Smatra da je nelogično da je ostao na snazi međuopćinski saobraćaj, dok je istovremeno gradski javni prijevoz ukinut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.