RIGOROZNA KAZNA Vitežanin sa zeničkom adresom donio nove i neočekivane probleme

Zaraženi lagao o kretanju, snimile ga kamere pa zarazio još dvoje ljudi

Identificiranje kontakata u ovoj situaciji je veoma otežano

D. Pucar / Avaz.ba
01.04.2020 12:09

Vitez

Foto: Avaz

Slučaj Vitežanina sa zeničkom adresom, kojemu je među prvima potvrđen koronavirus, a čiji se krug osoba koje je zarazio, širi svakog dana, donio je nove, neočekivane i velike probleme zdravstvenom sistemu Srednjobosanskog kantona. 

Porodica zaraženog, kako neslužbeno saznajemo, nakon potvrde zaraze, tvrdila je da je riječ o bolesnom i operisanom čovjeku koji se nije kretao nigdje, da bi u svojevrsnoj istrazi u Zavodu za javno zdravstvo otkrili da to baš nije tako, da je čovjeka čak snimila kamera u jednoj prodavnici.

Jasna slika

Identificiranje kontakata u takvoj situaciji je veoma otežano, upozorio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.  

- Vrlo nam je značajno da dobijemo sve informacije gdje se svaka osoba koja je pozitivna ili je bila u kontaktu sa pozitivnima, kretala prethodnih dana. Tek na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu - rekao je Karakaš.

  • Feliks Vidović
    Feliks Vidović Foto: Avaz

Da je o ovom problemu raspravljala i Vlada SBK, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Feliks Vidović, koji upozorava da je davanje netačnih podataka kažnjivo djelo i da će prekršioci biti rigorozno kažnjeni.

Epidemiološka istraga

- To u velikoj mjeri otežava epidemiološku istragu i neophodno je informirati javnost da je davanje lažnih podataka krivično djelo, pogotovo po osnovu ugrožavanja zdravlja ljudi. Svi moraju biti svjesni da će biti procesuirani i sankcionirani, od velikih novčanih kazni do zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko godina - rekao je Vidović.  

Tako je zenički Vitežanin koji se veže uz tuzlanski klaster, do sada zarazio dvoje ljudi, vlastitu sestru i vozača taksija koji ga je odvezao u Zenicu, a panika je ovih dana bila i u viteškom Domu zdravlja, gdje je u samoizolaciju stavljen cijeli jedan tim zdravstvenih radnika, koji, srećom, nisu pozitivni.

NA VRH