ZA AVAZ GOVORE

Goran Čerkez: Narednih 15 dana pokazat će nam u kojem ćemo smjeru dalje ići

Narednih 15 dana pokazat će nam u kojem ćemo smjeru dalje ići

Čerkez: Pratimo situaciju. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

1.4.2020

U Federaciji Bosne i Hercegovine povećan je broj žarišta i najbitnije je da se potrudimo da te kontakte osoba koje su zaražene, stavimo pod zdravstveni nadzor i pokušamo da pratimo. Potvrdio je ovo za "Avaz" Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

- Tu je Široki, Mostar, Tuzla, Bihać... Imamo poprilično veliki broj žarišta. No, brojem zaraženih možemo biti zadvoljni. Mjere koje smo poduzeli, dale su rezultat u ovoj fazi. Dali smo dovoljno mjera zbog koronavirusa kako bismo bili pripremljeni na drugi scenarij. Kako će biti, zavisi isključivo od nas. Ukoliko se budemo pridržavali mjera, bolje ćemo proći u odnosu na druge zemlje. Najvažniji je vidljiv uspjeh, da nemamo te populacije stare, koja je bila u najvišem riziku. Zabrane kretanja dale su dobar rezultat. Mjere će se u narednom periodu popuštati ili utezati - istaknuo je Čerkez.

Čerkez: Veoma je važno mentalno zdravlje građana. Avaz

Međutim, kako pojašnjava Čerkez, veoma je važno da mislimo i na mentalno zdravlje građana, ali i zdravstvenih radnika. 

- Narednih 15 dana pokazat će nam u kojem ćemo smjeru dalje ići. Vidjet ćemo koliko ćemo moći kontrolirati širenje žarišta unutar zajednice. Ne možemo reći da se građani ne pridržavaju. Naravno, uvijek ima pojedinaca koji rade protiv sebe i drugih. Većina se, međutim, pridržava i poštuje. Za sada možemo biti zadovoljni situacijom - kazao je Čerkez.

Iz zdravstvenih institucija ponovo apeliraju na građane da, ukoliko osjete simptome poput temperature, malaksalost, bol u grlu... odmah kontaktiraju ljekara i ostanu kod kuće, jer potencijalno mogu zaraziti i druge i sebe.

- Veoma je bitno da ne stigmatiziramo ljude koji su oboljeli, jer svi mi možemo biti žrtve koronavirusa. Strah je normalna stvar, ali u isto vrijeme stvara depresiju i probleme za mentalno zdravlje ljudi. Gledamo da neke mjere popustimo i omogućimo kretanje za ljude koji su dugo u kućama - kazao je Čerkez.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.