REAKCIJE Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Krišto: Zasjedanje bi u ovom trenutku bilo visokorizično

Navela da sutra neće biti zvanične sjednice Kolegija Doma

Fena
01.04.2020 12:33

Borjana Krišto

Foto: Arhiv

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto smatra da bi zasjedanje Parlamenta u ovom trenutku bilo visokorizično.

- Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u ovom trenutku ni po Poslovniku ni po Ustavu nema uslova da djeluje i održava sjednice, izuzev onako kako je to navedeno u Poslovniku - rekla je Krišto za Srnu.

Ona je navela da sutra neće biti zvanične sjednice Kolegija Doma nego će se održati konsultacije i razgovori koje članovi imaju svakodnevno te će se razmijeniti informacije o situaciji u vezi s koronavirusom.

- Naravno da se pojedinačno čujemo i sa poslanicima u okviru svog kluba, a i sa drugima. Moja ideja je bila da nastavimo komunikaciju i da razgovaramo o nekim stvarima vezanim za nadležnosti parlamenta. Situacija je takva da mi nismo direktno vezani ni za izvršnu vlast niti za neke štabove nego smo zakonodavna vlast i trebamo pratiti odluke struke i stavove kriznih štabova na različitim nivoima - rekla je Krišto.

Na pitanje da li novonastala situacija može utjecati na usvajanje budžeta institucija BiH, Krišto je podsjetila da je Vijeće ministara, osim Nacrta budžeta, usvojilo i odluku o privremenom finansiranju.

- S obzirom na nadležnosti nivoa BiH, ne vidim nijedan razlog da će na bilo koji način biti dovedeno u pitanje funkcioniranje institucija s odlukom o privremenom finansiranju. Kada budžet dođe iz Predsjedništva BiH, na parlamentarnim tijelima će se odlučiti o procedurama - na Kolegiju, nadležnim komisijama, sve u skladu sa Poslovnikom - rekla je Krišto.

  • Borjana Krišto
    Borjana Krišto Foto: Arhiv

Komentirajući inicijativu svog kolege iz Kolegija Doma Denisa Zvizdića da bi trebalo donijeti odluku da se plaćanje PDV-a prolongira sa 10. u mjesecu za kraj mjeseca, Krišto je istaknula da o tome svoj stav treba reći struka, a ne politika.

- U ovako teškim vremenima sigurno treba raditi na mjerama koje će odgovoriti na pitanje kako zaštititi privredu, ali to ne treba raditi naprečac, jer to može donijeti više štete nego koristi. Pojedinci predlažu ad hoc određene mjere u momentu kada nemamo ni naznaka kada se ova kriza može završiti - navela je Krišto, zaključivši da na mjerama zaštite privrede treba da rade stručni ljudi i institucije koje se tim bave.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je ranije da će u četvrtak, 2. aprila, biti održana sjednica Kolegija ovog doma na kojoj će se razgovarati o tehničkim modalitetima rada Doma. 

Komentari

NA VRH