POSLJEDICE

Primorac: Prihodi od turizma opali su u martu za više od 90 posto, u aprilu će za 100 posto

Inozemne turističke agencije otkazale su dolaske za mart, april i početak maja, ali ne i za glavnu turističku sezonu

Primorac: Poražavajući podaci. Avaz

Avaz.ba

1.4.2020

Godišnji prihodi od turizma u BiH iznose milijaradu i po maraka, a u ovom trećem mjesecu zbog pojave koronavirusa prihodi su opali za 90 posto, dok će u aprilu opasti za 100 posto, izjavio je Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovine, prenosi HMS.

Primorac je istaknuo da od države turističko-ugostiteljski sektor, između ostalog, traži odgađanje plaćanja poreza i doprinosa u razdoblju dok traje kriza izazvana koronavirusom te prolongiranje plaćanja PDV-a s desetog na posljednji dan u mjesecu za prethodni mjesec, kao i oslobađanje plaćanja poreza na dobit.

- Ukoliko ova kriza ne bude trajala duže od dva-tri mjeseca, ja se nadam da ćemo u glavnoj turističkoj sezoni imati turista i prihoda od turizma koji će nam omogućiti da turistički sektor pokrije ove minuse iz predsezone i da na kraju godine bude na pozitivnoj nuli - kazao je Primorac.


Mostar: Svi se nadaju da će se turisti vratiti brzo. Agencije

Prema njegovim riječima, inozemne turističke agencije otkazale su dolaske za mart, april i početak maja, ali ne i za glavnu turističku sezonu. Čak je jedna turska turistička agencija najavila dolazak turističkih grupa u maju u Hercegovinu.

Hoteli, moteli, restorani su zatvoreni. Jedan dio poslodavaca je zaposlenike, koji su sada kod svojih kuća, poslao na godišnji odmor, a sigurno je da će u narednom razdoblju biti i otpuštanja, kazao je Primorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.