COVID-19 Pres-konferencija Kriznog štaba KS

Pilav: U Kantonu Sarajevo potvrđeno 28 zaraženih koronavirusom, pet pacijenata hospitalizirano

Služba za zapošljavanje od pandemije koronavirusa u BiH ima novih 608 prijavljenih osoba, rekao Nenadić

Avaz.ba
01.04.2020 13:23

Pilav: Ima novih oboljelih

Foto: Arhiv

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav kazala je da su u posljednja 24 sata u KS potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

S današnjim danom to je, prema njenim riječima, ukupno 28 pozitivnih slučajeva u Kantonu. Ukupno je do sada testirana 321 osoba, a samo tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 49 testiranja.

Ovaj broj zaraženih, prema njenim riječima, nije zabrinjavajući. 

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je pet osoba i niko od njih nije u teškom stanju.

- Osoba koja je bila naručena za testiranje nije bila na kućnoj adresi. Apeliram da se takvo što ne radi. Na KCUS-u ima pet pacijenata, radi se o srednje teškoj slici i niko nije na respiratoru. Ima dovoljno laboratorijskih testova, koji se rade u referalnim laboratorijama. Nema mjesta bilo kakvoj zabrinutosti – kazala je dr. Pilav.

Govoreći o nedoumici koja se javila među građanima, da li nositi ili ne zaštitne maske, istakla je da je ipak važno nošenje maski. 

- Nošenje maske je važno zbog toga što pruža zaštitu, nije tačno da ne pruža, ali omogućava vam da ne dolazite u kontakt sa usnama, nosnom šupljinom, da ukoliko ne nosite rukavice da ne bi dodirivali usne, nos, oči jer se virus lako na taj način može prenijeti - rekla je Pilav.
  • Nenadić: Dobit ćemo dovoljne količine zaštitne opreme
    Nenadić: Dobit ćemo dovoljne količine zaštitne opreme Foto: Arhiv

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić ovom prilikom govorio je o mjerama koje je izdao Štab.

- Služba za zapošljavanje od pandemije koronavirusa u BiH ima novih 608 prijavljenih osoba. Vlada je uradila jako puno što se tiče preduvjeta za borbu protiv koronavirusa. Dodatno smo spremni da u roku od pola dana stavimo u funkciju i novih 2.000 kapaciteta u improiviziranom izolatoriju. Također, osigurali smo formiranje karantena. Nakon skoro 50 godina, na području Federacije, ali i šire, imamo obavezu da osiguramo karantenu. Ona je osigurana i u funkciji - rekao je Nenadić.

Što se tiče pitanja o osobama koje ne poštuju samoizolaciju, Nenadić je rekao da je objekt za njih osiguran i da su ga za dva dana stavili u funkciju.

- Dobit ćemo dovoljne količine zaštitne opreme, a u narednim danima dobit ćemo i dovoljnu količinu respiratora. U saradnju sa UNDP-om centralizirali smo nabavke - rekao je Nenadić.

Komentari

NA VRH