ZA AVAZ GOVORE

Elma Juković: Ima ljepote u sticanju znanja i vještina u izolaciji

Vjerujem da ćemo nakon ovoga svi znati više da cijenimo i svoj poziv i pozorišta i umjetnost - kaže Juković

Juković: Jedva čeka da se vrati na pozornicu. Avaz

Piše: S.K.

1.4.2020

Mlada sarajevska glumica Elma Juković, koja je zablistala u ulozi Doli Bel u predstavi Kamernog teatra svoje izolacijske dane provodi u kući.

Koronavirus je zaključao vrata  pozoriša i kulturnih institucija.


- To u osnovi ne znači da su se one ugasile, nego su u, rekla bih, hibernaciji. No, svako pozorište viralno, na svoj način održava stalne kontakte s publikom. Prikazuju se online kultne predstave, glumci se obraćaju publici, podrstiču građane da što bolje provedu vriijeme u izolaciji, da ostanu kući. To je jako važno za kulturu i pozorište, taj kontakt s publikom - kaže Juković.

Kako sama nije redovna članica niti jednog ansambla za nju ove nove okolnosti znače da koristi vrijeme i za lični razvoj.

- Sada imam vremena da se posvetim sebi, svom tijelu kao jednom od dva glavna glumačcka instrumenta (tijelo i glas), meditaciji, čitanju. Ovo je vrijeme da se posvetim i kuhanju, posebno pripremi jela koje nikada do sada nisam pravila. Pripremam zdravu hranu i to me trenutno zabavlja i usrećuje - kaže Juković.

No, intenzivno će, kaže, tražiti i posao kako bi sebi osigurala prihode. Vjeruje da će svojim znanjem i okolnostima u tome i uspjeti.

- Ništa nije nemoguće, ima ljepote u sticanju novih vještina i znanja. U svakom slučaju nadam se da ni ovo neće predugo trajati, da će posljedice biti minimalne. Ja jedva čekam da se vratim svom poslu, da ožive uspavani likovi s naših scena. Vjerujem da ćemo nakon ovoga svi znati više da cijenimo i svoj poziv i pozorišta i umjetnost - kaže Juković.

Juković: Pokazati solidarnost. Avaz

Juković dodaje da u ovoj situaciji moramo djelovati solidarno, i svako u skladu sa svojim mogućnostima da pomogne bližnjima i starijim osobama, kojima treba obaviti kupovinu, otići do apoteke... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.