SAOPĆENJE

Međunarodna zajednica nastavit će saradnju sa svim relevantnim institucijama radi osiguranja pomoći BiH

Reagirali nakon izvještaja o posljedicama koje će ostaviti kriza izazvana Covidom-19

Osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Nakon jučerašnjeg izvještaja rezidentnog koordinatora UN-a te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog monetarnog fonda o posljedicama koje će kriza izazvana Covidom-19 imati po Bosnu i Hercegovinu, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) još jednom je podvukao da će međunarodna zajednica nastaviti sarađivati sa svim relevantnim institucijama u BiH na osiguranju materijalne i drugih vrsta pomoći našoj državi u borbi protiv Covida-19, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno te uzimajući u obzir koje su najveće potrebe.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira podržava pozitivne političke izjave političara u BiH kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, uključujući i nedavnu izjavu i koordinaciju koja se odvija u Predsjedništvu BiH.

Podržava mjere

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u potpunosti podržava proporcionalne i koordinirane mjere koje poduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv pandemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana BiH.

Upravni odbor također podvlači potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socioekonomske posljedice ove krize.

Raditi u interesu svih građana. Arhiv

Upravni odbor PIC-a ističe da odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u BiH može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavnopravni okvir BiH na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana.

Organi vlasti trebaju osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima s terena sve dok kriza traje.


Ekonomski oporavak

Vlasti BiH trebaju se obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost. Istovremeno, važno je napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti.

Upravni odbor PIC-a apelira na bosanskohercegovačke građane da u potpunosti poštuju privremene mjere koje donose vlasti kako bi se zaustavilo širenje Covida-19, što je ključno za uspjeh u ovoj zajedničkoj borbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.