SARAJEVO

Održana sjednica Vijeća ministara BiH, ovo su nove odluke

Ovom odlukom Vijeće ministara BiH traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS-Cov2

Vijeće ministara BiH: Informacije Predsjedništva. Vijeće ministara

Avaz.ba

1.4.2020

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojilo informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definiranih operativnih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa (SARS-Cov-2/Covid-19), koju je predložio predsjedavajući Zoran Tegeltija.

Naglašeno je da će Generalni sekretarijat Vijeća ministara dostaviti informaciju Predsjedništvu BiH.

U informaciji su navedene aktivnosti, odluke koje je Vijeće ministara donijelo u periodu od 17. marta 2020. godine do danas radi suzbijanja širenja virusa Covid-19.

Zaključci Predsjedništva BiH su realizirani, a uspostavljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama. Vijeće ministara BiH je i prije zaključka Predsjedništva održalo drugu vanrednu sjednicu 5. marta 2020. godine, na kojoj je primilo na znanje informaciju o preduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom (Covid-19). Vijeće ministara je na četvrtoj vanrednoj sjednici, održanoj 15. marta 2020., donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je u Doboju 14. marta 2020. održan sastanak u vezi sa pojavom koronavirusa predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH, na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inozemstva dolaze u BiH, idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta. Dogovoreno je da se uspostave dva štaba, koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Vijeću ministara da savladaju ove poteškoće.

Vijeće ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Covid-19 te će aktivnosti biti nastavljene. Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, usvojilo je Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizirati za pristupanje Bosne i Hercegovine Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija potpisat će i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

 - Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijena za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma. Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma kako bi se ubrzala njegova primjena - istaknuto je.

Usvojena je Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zajedničkoj listi vitalnih proizvoda, utvrđenoj od strane CEFTA Sekretarijata, u vezi s olakšavanjem prometa usljed krize uzrokovane koronavirusom.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će zajedničku listu svim nadležnim institucijama u BiH za ovu oblast. Ova lista, između ostalog, uključuje meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, povrće, voće.

Lista osnovnih proizvoda važnih za stanovništvo bit će tretirana kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, usvojen je i zajednički prijedlog koji su usvojili Zajednički sekretarijat Transportne zajednice i Sekretarijat CEFTA-e radi olakšavanja transporta i trgovine osnovne robe sa zapadnim Balkanom.

Cilj ovog dokumentaje da se olakša trgovina i transport robe baveći se samo onim dodatnim mjerama predostrožnosti koje su poduzete ili se trebaju poduzeti kako bi se spriječilo širenje pandemije Covid-19.

Zajedničkim mjerama želi se unaprijediti komunikacija, uspostaviti zeleni prioritetni koridor za zapadni Balkan, maksimalno povećati korištenje drumske mreže te pažnja usmjeriti na zajedničke granične prijelaze.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo komunikacija i transporta redovno će izvještavati Vijeće ministara o realizaciji mjera iz zajedničkog prijedloga - navodi se u saopćenju.

Na  prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće je danas donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Odluka će se primjenjivati do 30. aprila 2020. do 24 sata.



Vijeće ministara. Vijeće ministara

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje s aerodroma u Bosni i Hercegovini svim avionima koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prijevoz, prijevoz radi traganja i spašavanja te prijevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Vijeće je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo i Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Ovom odlukom Vijeće ministara Bosna i Hercegovina traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave virusa SARS-Cov2 te je zadužilo nadležne institucije, tijela i organe u Bosni i Hercegovini da provedu potrebne procedure za njen prihvat. Radi se o medicinskoj opremi, sredstvima i materijalima za detekciju zaraženih virusom SARS-Cov2, zaštitnoj opremi, sredstvima za dezinfekciju, privremenim objektima, terenskim bolnicama, agregatima, kao i finansijskoj pomoći.

Vijeće je usvojilo i Izvještaj Ministarstva odbrane o angažiranju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja koronavirusa (Covid-19) sa prijedlogom mjera.

Zaključeno je da ustupanje objekata Oružanih snaga u kojima su smješteni pripadnici OSBiH radi mjera predostrožnosti i zaštite ne treba provoditi do krajnje nužde i bez posebne odluke Predsjedništva BiH.

Ministarstvo odbrane će, u skladu s raspoloživim resursima, odobravati sredstva i opremu u koordinaciji s Koordinacionim tijelom Vijeća ministara BiH za zaštitu i spašavanje, a po prethodnoj procjeni ovog tijela da su iscrpljene mogućnosti i resursi općinskih, kantonalnih i entitetskih kriznih štabova, formiranih za suzbijanje utjecaja i širenja koronavirusa.

Donesen je i zaključak kojim se izražava opredjeljenje da se prvenstveno vanredne sjednice Vijeća ministara BiH mogu održavati putem videokonferencije kada to okolnosti zahtijevaju, u vremenu stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine. Generalni sekretarijat Vijeća ministara zadužen je da obavi sve potrebne tehničke aktivnosti i osigura da Vijeće ministara BiH sjednice može održati putem videokonferencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.