GOVORE ZA AVAZ

Fikret Kubat: Djeca koja primaju terapiju ne mogu izaći van bolnice, pa ni do roditeljske kuće

Mislim da su u državi oni najugroženija kategorija. To su mali heroji, kazao je Kubat

Kubat: To su mali heroji. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

1.4.2020

Onkološki pacijenti jedna su vrlo osjetljiva kategorija koja je i bez koronavirusa ugrožena i vodi životnu bitku. Kazao je ovo na početku razgovora za „Avaz“ predsjednik Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat, dodavši da se u svakom trenutku trude prilagoditi situaciji kako bi ujedno ispoštovali sva uputstva nadležnih institucija.

- Kod djece koja boluju od raka imunitet je slab, tako da je ovo još jedan alarm da se još više mora voditi računa. Sva djeca koja primaju terapiju su na odjeljenju. Uvedene su posebne mjere kako bi mogli primiti terapiju. Djeca se i dalje razbolijevaju bez obzira na koronavirus. Mi moramo raditi i djelovati uz njihove roditelje - kazao je Kubat.

Kubat: Nadam se da će ovo što prije proći. Avaz

Kubat je istaknuo da je poduzeta i akcija u kojoj je za mališane donirano oko sto paketa  s osnovnim higijenskim potrepštinama. 

- Angažirali smo i psihologe kao podršku roditeljima. Nadamo se da će ovo što prije proći. Moramo biti kao jedno. Djeca koja primaju terapiju ni u Tuzli ni u Sarajevu ne mogu izaći van bolnice, pa ni do roditeljske kuće. Vrlo je stresno, moraju biti zatvoreni sve vrijeme. To nije izolacija kakvu mi imamo, ostajemo u svojim toplim domovima. Ovo je izolacija gdje ste na krevetu i ne možete izaći jer možete ugroziti život svog djeteta. Mislim da su u državi oni najugroženija kategorija. To su mali heroji - istaknuo je Kubat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.