REAKCIJE

Mitrovićev apel Vladi Srbije: Ukinite policijsku pratnju i konvoje u međunarodnom prometu robe

Okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na graničnim prijelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na prijelazima

Mitrović: To bi pomoglo svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je apel, odnosno molbu Vladi Republike Srbije za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe.

Direktivom Evropske komisije od 24. marta 2020. godine o formiranju zelenih koridora, koju je Bosna i Hercegovina već dostavila u sjedište Prometne zajednice i Evropske komisije, i uputstvom o nesmetanom prometu robe, teži se što više olakšati i ubrzati međunarodni promet robe na graničnim prijelazima i kroz teritorije članica EU i zapadnog Balkana. Na taj način sva roba može olakšano i brže stići do krajnjeg odredišta.



Mitrović: Okupljanje vozila za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na prijelazima. Arhiv

Kako je u dopisu istaknuo Mitrović, ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja pomoglo bi svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prijelazima te svim građanima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u snabdijevanju potrebnom robom te bi značajno doprinijelo u borbi protiv koronavirusa.

Okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja, dovodi do velikih gužvi na graničnim prijelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prijelazima.

U vrijeme svjetske krize izazvane epidemijom koronavirusa, sve članice zapadnog Balkana i Evropske unije dužne su da zaštite zdravlje i živote građana te omoguće nesmetan protok robe u međunarodnom transportu. Prije svega, to se odnosi na lijekove, sanitetski i higijenski materijal, medicinsku opremu, prehrambene proizvode te drugu robu neophodnu za nesmetano funkcioniranje privrednih subjekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.