TRANSPORT

Džafić: "Željeznice FBiH" spremne za dopremu pšenice u potrebnim količinama

Osnovne vrste robe koje prevozimo su ugalj, koks, soda, nafta, šećer, papir, drvo, rekao Džafić

"Željeznice FBiH": Puni doprinos očuvanju transportnog tržišta. Arhiv

Avaz.ba / Fena

1.4.2020

"Željeznice FBiH(ŽFBiH) " i u okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa pokazale su da su nezaobilazni faktor u privredi BiH.

Generalni direktor "Željeznica FBiH" Enis Džafić kazao je za Fenu da se robni saobraćaj uz primjenu svih mjera zaštite osoblja odvija nesmetano, kako u unutrašnjem, tako i u međunarodnom prometu. Svi međunarodni granični željeznički prijelazi su otvoreni. Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite prijevoz putnika na svim linijama je obustavljen.

Uvođenjem mjera i zabrana zbog koronavirusa, kako je dodao Džafić, "Željeznice FBiH" imaju sve izraženije zahtjeve za uslugama transporta i na usluzi su svim privrednim subjektima koji nastoje održati proces proizvodnje i plasmana svoje robe.

"Željeznice FBiH": Puni doprinos očuvanju transportnog tržišta. Arhiv

- Dat ćemo svoj puni doprinos očuvanju transportnog tržišta i funkcioniranju privrednog sistema. Posebno izražavamo spremnost za dopremu pšenice u potrebnim količinama kako bi se osigurala stabilnost tržišta pšeničnih proizvoda i brašna – naglasio je Džafić.

Preduzeće je, prema njegovim riječima, osiguralo nesmetan protok robe u izvozu i uvozu za kompanije "ArcelorMittal", GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Cementara Lukavac, "Sisecom Soda" Lukavac, "Natron Hayat" Maglaj, "HoldIna" Sarajevo, "Belisar-Studen Agrana" Brčko, "Hifa Oil" i druge korisnike željezničkih usluga s kojima imaju ugovorenu saradnju. 

- Osnovne vrste robe koje prevozimo za ove komitente su ugalj, koks, soda, nafta, šećer, papir, drvo. Također, osigurali smo kapacitete za uvoz pšenice za potrebe kompanije Klas Sarajevo. Destinacije na koje se odvija promet robe u izvozu i uvozu u i iz BiH su Srbija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska – naveo je Džafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.