MOSTAR

Umro veliki mostarski i bh. umjetnik Jusuf Jusa Nikšić

Jusa je eklatantan primjer Mostarca kosmopolite, kaže Serdarević

Nikšić: Umro u 95. godini. Arhiv

Piše: M. Sm./Avaz.ba

1.4.2020

Mostar je ostao bez velikog umjetnika i velike duše grada. U 95. godini u svom voljenom Mostaru preminuo je Jusuf Jusa Nikšić, bard bh. slikarstva.

Niškić je 1951. godine diplomirao na Državnoj školi za likovnu umjetnost u Sarajevu. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zatim u Beogradu, gdje je diplomirao 1957. godine.  Do 1991. radio je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bio je član ULUBIH-a od 1959. godine. Prvu samostalnu izložbu imao je 1953. u Mostaru. Bio je učesnik brojnih izložbi u zemlji i svijetu, dobitnik mnogih priznanja. 

Imao je priliku napustiti ratni Mostar, ali to nije učinio. Bio je član Umjetničke čete Četvrtog korpusa Armije RBiH.



Jusuf Nikšić. Arhiv

Mostarski hroničar, novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević kazao je kako je Mostar Nikšićevim odlaskom izgubio još jedno zlatno ime iz bogate riznice umjetničkih stvaralaca koji su svoj grad izdigli na nivo poznatih, a uzvišenih kulturnih centara regiona.

- Jusa je eklantantan primjer Mostarca kosmopolite, koji je cijeli svijet doživljavao kao svoju avliju, svoj intimni prostor. Bio je među posljednjim bardima starije generacije koji su uspjeli svojim kvalitetnim djelom ispisati bogate stranice kulturne historije grada i za uzglavlje mu ostaviti epitet grada slikara - kazao nam je Serdarević.

Istaknuo je da je Jusa bio šarmer i lucidan posmatrač društvenih gibanja, oštar kritičar svih slojeva, ali jednako tako spreman i za ispijanje životne čaše.

- Ostao je dosljedan borac za zajednički život i uvažavanje svih različitosti i poštivanja dobrosusjedskih odnosa. Mogli bismo reći da mu je svijet bio preuzak -kazao je Serdarević.

U dva navrata ostao je bez svojih djela - tokom rata, kad mu je atelje opustošen i spaljen, i uoči nove, 2013. godine. Tada je iz njegovog ateljea u ulici Maršala Tita u blizini Starog mosta pokradeno 60 slika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.